Томислав Петернек: Фотограф не смије да прескаче слова

Ратомир Мијановић
Томислав Петернек: Фотограф не смије да прескаче слова

Требиње - Изложба у Требињу ми посебно значи, јер ме за овај град веже једна успомена из 1992. године. Ручао сам у једној кући и направио фотографију која је обишла цијели свијет.

Рекао је ово за "Глас Српске" бард српске новинске фотографије Томислав Петернек, чија су дјела изложена у Галерији Академије ликовних умјетности у Требињу.

Мајстор фотографије требињској публици представио се фотографијама насталим у посљедњих пет година, а његови снимци били су својевремено на насловницама бројних елитних свјетских новина.

Петернек на југ Херцеговине није стигао случајно, јер је његов ученик талентовани требињски фотограф Реа Муцовић.

- Када је Реа стигла код мене у атеље, морала је да крене од почетка, пошто је моје тумачење да фотограф не смије да прескочи ниједно слово у азбуци. Тако је 30 дана радила само аналогну фотографију, да би научила лабораторијски посао, композицију и томе слично. Затим је прешла на дигиталну фотографију - казао је Петернек.

Истакао је да је Реа кренула добрим путем, да је одличан материјал и да су њени радови вриједни пажње.

- Жеља јој је била да направи изложбу на којој ће бити и дјела њеног оца, да се види одакле су њени фотографски коријени. Мислим да ћемо имати прилику да још много слушамо о Реи кроз године које долазе и изложбе које ће тек правити. Важно је да задржи писмо које сад има, да не лута у фотографији и важно је да та дјела имају своју вриједност данас и касније кроз историју - сматра Петернек.

Присјетио се занимљивих поставки које је радио разним поводима у различитим градовима.

- Било је интересантно када смо направили изложбу у Скопљу поводом 50 година од земљотреса. Ако је фотографија квалитетна и има документарну вриједност, онда све буде како треба. Те фотографије из Македоније имају своју емоцију. И дан данас људи заплачу кад виде те снимке - наводи Петернек.

Дао је савјет младим фотографима.

- Најважније је да фотограф буде поштен. Мора да сними све што се дешава, а да објави оно што му прихвате. Али, он се мора трудити да фотографије једног дана објави или бар да разгласи да оне постоје, да би историчари дошли у ситуацију да им такви снимци послуже као документ - навео је Петернек.

Подводно снимање

Иако је у пензији, Томислав Петернек и даље ради.

- Подводна фотографија је моја велика љубав. Ронио сам много и фотографисао, али сам и потрошио много новца на те активности. Међутим, све је било велико задовољство. Иако се и мој син бави фотографијом, стилови нам се разликују. Бјежи од мог печата и то је добро - казао је Петернек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана