Тоди Николетићу награда за организацију Дана Душка Трифуновића

Срна
Тоди Николетићу награда за организацију Дана Душка Трифуновића

Пале - Другог дана манифестације "Дани Душка Трифуновића" у Палама је вечерас одржан програм "Дјеци у част" у оквиру којег су проглашени побједници и додијељене награде за учешће на литерарном конкурсу о теми "Човјек и планета", а за десетогодишњи допринос организовању ове манифестације награда је уручена пјеснику Тоди Николетићу.

Прву награду освојио је Александар Илијовски са пјесмом "Сачувајмо планету", другу Уна Крупа и Адријана Ламбић, а трећа награда припала је Љубисаву Маџгаљу, Ђорђини Чупић и Драгани Пејкић.


Награда "Душко Трифуновић" је припала Сари Вијентијевић из Белог Потока/Србија/, а специјална награда Соњи Елек из Пала.

Захваливши за награду, Николетић је истакао да је значајно што неко умије да вреднује рад, посебно када је рад од општег значаја.

"Рад посвећен дјеци јесте најважније, јер су дјеца материја коју је потребно обликовати, потребно је пружити максимум како би их изградили, како би подигли вриједносне критеријуме и разлучили оно што јесте умјетност од жнеумјетностиж и оно што јесте култура од субкултуре", рекао је познати дјечији пјесник.

Он је додао да му је драго што је примијећен његов труд у, како је рекао, прелијепом крајолику у ком се стапају природа и духовност и што мотивише и привлачи својом љепотом.

Николетић је нагласио да су важне и награде које су додијељене и младим ствараоцима, јер је суштина манифестације да се примијети и њихов рад и да се стимулишу да и даље вјерују у писану ријеч, у моћ говора, љепоту живљења, а све са циљем да створимо бољи читкији, писменији свијет.

"Као организатор многих великих фестивала, тврдим да је овај фестивал постигао максимум и да окупља најеминентније културне посленике", оцијенио је он.

Николетић је нагласио да се одзивом великог броја школа на конкурс успјело у намјери да дјеца осјете да су овдје на своме и да је ово народ који је сачувао своју културу кроз вијековне изазове и историјске турбуленције.

"Овој дјеци који су ствараоци морамо показати да ови крајеви њима не смију бити далеко. Без обзира колико на њих утиче ждаљински управљачж они су окрећу књижевним вриједностима и они су драгуљи нашег народа", рекао је он.

Својим пјесмама дјеци су се представили писци Јово Чулић, Бранко Стевановић, Тоде Николетић, Душан Поп Ђурђев, Татјана Пуповац, Мирослав Кокошар и Сузана Кривокапић, а наступили су и ученици Основне музичке школе на Палама и кантаутор Бранимир Росић.

Писци су се данас дружили и са дјецом у паљанским вртићима и основним школама, а посјетили су и Удружење дјеце са посебним потребама "Сунце" гдје су им уручени пригодни поклони.

Директор Културног центра Гордана Самарџија истакла је да ова установа годинама организује манифестације које имају културни карактер, те да су посебно значајне књижевне манифестације.

"Грађани су прихватили и ову манифестацију са уважавањем што су синоћ и вечерас показали и својим присуством и праћењем програма", рекла је Самарџија.

Књижевна манифестација "Дани Душка Трифуновића", посвећена животу и стваралаштву познатог српског књижевника, пјесника и телевизијског аутора, отворена је јуче у Културном центру у Палама.

Покровитељи манифестације су општина Пале, Град Источно Сарајево и Министарство цивилних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана