Тоде Николетић о новој збирци поезије за дјецу Лептир и дете: Даљински за ТВ има већи утицај од књиге

Александра Маџар
Тоде Николетић о новој збирци поезије за дјецу Лептир и дете: Даљински за ТВ има већи утицај од књиге

Београд - Омиљен међу најмлађим читаоцима и цијењен у књижевним круговима, Тоде Николетић, човјек који маштом исписује најљепше дјечије стихове, издао је нову књигу дјечијих пјесама "Лептир и дете".

Најчешће окружен дјецом, Николетић је увијек радо виђен гост на дјечијим манифестацијама, као и у Дјечијем позоришту Републике Српске, али и генерално у Бањалуци, гдје је по његовом дјелу "Пут по свијету на тротинету" постављена истоимена представа за малишане у Градском позоришту "Јазавац". Тоде је за "Глас Српске" говорио о новој збирци, том неизрецивом осјећају који га и послије толико написаних пјесама обузима изнова и изнова и који га покреће да ствара. Пјесме из збирке "Лептир и дете" посебне су и по томе што је за њих написана и музика, а изводе их Давид Радосављевић, Уна Димитријевић, Катарина Радуловић, дјеца која су свој таленат показала у музичким емисијама.

- Писање поезије за децу је ослобађање племените енергије и приношење плодова ведрине на полазу детињства. Дете је увек мотив, поготову у времену небриге, свеопштег подилажења и његовог погрешног начина васпитања. Обликовање поезијом је најкраћи начин васпитања. Свака песма је један живот, један догађај и једна микродрама у којој су јасни односи етике и естетике - надахнуто говори Николетић. 

Поезија је, како каже, свеприсутна у животу као што су вода и ваздух.

- Сви дишемо и сви имамо потребу за водом, али их све мање користимо из простог разлога што смо засићени синтетиком и сурогатима које намеће мегаломанија и стил живота. Исто је и са поезијом. Ту је. Али се не чита. Деци је наметнут визуелни начин комуникације и нестрпљивост. Даљински управљач за ТВ има већи утицај од књиге код младих. Књига тражи онај префињени део читалачке публике који размишља и учи - нагласио је Николетић и додао да је таквих данас веома мало.

У књизи "Лептир и дете" су углавном заступљене пјесме које су писане за компоновање и пјевање.

- Проблем нечитања поезије натерао ме је да их понудим у другом облику. Имајући у виду да данашње дете више гледа и слуша него чита, дошао сам на идеју да објавим оне песме које су се ушушкале у ноте и које су извођене на најпознатијим музичким фестивалима за децу - прича Тоде.

Знајући, како каже, да су музички програми веома утицајни на публику, а поготову они програми гдје су дјеца актери, досјетио се да је то прави начин да поезија живи.

- Прелепо је осећање, пре свега, чути сјајно извођење, одличну композицију, аранжмане, али и испунити њихову жељу за текстом који има тежину и добру поуку. Дете је градација живота, а самим тим најбољи чувар поезије. Захваљујући њима поезија ће трајати - истакао је Николетић.

Награда за стваралаштво

За своје књижевно стваралаштво Николетића су прошле године наградили титулом почасног грађанина Мркоњић Града.

- Ганут сам признањем, поготову јер је из руку мојих сународника који умеју узвратити за доброту коју сам несебично делио деци стваралаштвом. У мојој биографији почасно место имали су моје Убовића Брдо и мој Мркоњић Град. Сада су ме обавезали да још више стварам и градим лепу причу о њима - поносан је Николетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана