Точкови бицикла покренули анимирану бајку

Мирна Пијетловић
Точкови бицикла покренули анимирану бајку

Бањалука - Старе, оронуле фасаде, али и оне нове, заплесале су када су се окренули точкови бицикла. Дјелује као нека прича из бајке, међутим, ову бајку у стварност су претворили студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци који су заједно са својим професором Младеном Ђукићем успјешно реализовали пројекат "Анимацикл".

Ријеч је о догађају који је одржан у недјељу увече у оквиру обиљежавања "Дана Владе Милошевића", а овај креативни тим је уз помоћ бицикла, на који је био постављен пројектор, на улицама Бањалуке, тачније фасадама зграда, приказивао анимиране филмове.

- Презадовољни смо како је све прошло, а ја сам нарочито поносан на моје студенте који су се много потрудили да све то изгледа како треба - рекао је Ђукић.

Поред дјеце и свих оних који су се тако осјећали возећи бицикл или корачајући у овој веселој, креативној колони, најбоље су реаговали случајни пролазници, који нису могли ни претпоставити да ће анимиране филмове гледати пројектоване са бицикла.

- Много људи нас је пратило цијелом рутом, а највише смо се изненадили када смо видјели да на пунктовима чека и неколико стотина Бањалучана како би погледали анимирани филм који смо им припремили. Све је протекло и изнад наших очекивања - казао је Ђукић.

Бициклистичка рута је ишла од универзитетског кампуса кроз насеље Борик, па кроз центар града, поред Палате Републике Српске и Банског двора Културног центра, око Народног позоришта РС, назад поред Храма Христа Спаситеља па кроз Господску улицу, око робне куће "Боска" и на крају до Музеја савремене умјетности Републике Српске.

"Ово је дивно, треба нам више оваквих догађаја", "Када помислим да је Бањалука учмала средина, овакви догађаји ме демантују и пресрећна сам због тога", "Филм на отвореном који гледам са бицикла. Може!", само су неки од коментара присутних који су са одушевљењем упијали сваки дио "сценарија" који су осмислили креативци са бањалучке Академије умјетности.

Према Ђукићевим ријечима, циљ "Анимацикла" је покушај да у Бањалуци и Републици Српској буде популаризован анимирани филм, који је и те како запостављен када се упореди са свјетским токовима.

- Надамо се да ће наш "Анимацикл" прерасти у један вид традиције, а ако љубитељи анимације из других градова пожеле сличан догађај, радо ћемо се одазвати - поручио је Младен Ђукић.

Носиоци овог необичног пројекта су студенти смјера анимирани филм: Игор Ђурић, Немања Вученовић, Жана Форца, Милица Чвокић и Сандра Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана