Тијана Шево о “Трговинилу” првом мини сајму грамофонских плоча у Бањалуци: Љепота је у топлом звуку

Илијана Божић
Тијана Шево о “Трговинилу” првом мини сајму грамофонских плоча у Бањалуци: Љепота је у топлом звуку

БАЊАЛУКА - Чар, страст, љубав према грамофонским плочама огледају се у звуку који оне репродукују. Љепота је у топлом звуку. Свакако да тај формат не може да се пореди ни са једним дигиталним, али ту топлоту у звуку нећете осјетити ни у једном другом формату.

Казала је то у разговору за “Глас Српске” Тијана Шево из умјетничког покрета “Iluminations BiH”, говорећи о “Трговинилу” првом мини сајму грамофонских плоча који ће бити одржан данас (субота) од 12 часова у бањалучком парку Младен Стојановић. Ријеч је о новом пројекту покрета “Iluminations БиХ” који ће бити одржан у оквиру фестивала “Креативни август” који организује Омладински центар “Здраво да сте”.

Тијана Шево је објаснила да се чар старих грамофонских плоча огледа и у раду умјетника који су посвећени на једном издању, односно од умјетника који ствара музику, затим од компаније и продуцената који раде мастеринг и нарезивања на плочу, што је од круцијалног значаја за репродукцију звука те умјетника који ради графички дизајн за омот издања.

- Због овако сложеног процеса производње и крајњег производа у ком учествује више умјетника, кажемо да су винили посебна и значајно цијењена култура. Чар винила огледа се и у многобројним познанствима и путовањима. Уколико одлучите да се бавите колекционарством, будите сигурни да ћете упознати позитивне, чудне и забавне људе те ћете склопити сјајна познанства и пријатељства - рекла је она.

Ипак, како је казала данас је колекционарство, нажалост, луксуз јер већина сматра да је то прескупо.

- Понекад је тешко пронаћи неки раритетни или култни наслов од значаја који је скуп управо због своје раритетности и очуваности, а на цијену додатно утиче и достава до наше земље. Ипак, све се може кад сте упорни, кад радите страствено оно што волите и живите то - додала је она.

Тијана Шево пушта музику са плоча, организује и води ди-џеј радионице, а плоче су јој једно од основних средстава за рад, али и велика љубав па је одатле и дошла на идеју за организовање “Трговинила”. 

- Много путујем и познајем људе локалце као и оне из региона који су власници винил продавница или их продају преко интернета. Цијела та сцена је поприлично запостављена, да не кажем невидљива. До сада то заиста нико није радио у Бањалуци. Моја жеља и потреба је да та сцена буде видљива, да окупим ширу заједницу, за почетак на локалном нивоу те да спојим све те сјајне људе на једно мјесто - испричала је Шево.

Додала је како не крије да су жеље и потребе велике да “Трговинил” једног дана постане интернационални сајам у Бањалуци. Како каже то је могуће, само је потребно креирати прилике.

Говорећи о плочама које ће бити представљене нагласила је да ће бити како старијих издања, која ће бити примамљива страственим колекционарима, тако и неких нових наслова. 

- Када су у питању жанрови замолила сам излагаче да изложе свега помало, тако да ће се у понуди наћи за сваког понеки наслов. У понуди ће бити и раритети који ће наравно бити скупи, међутим нешто јефтинији него кад их наручујете преко интернета кад морате за њих да поред цијене платите и доставу која износи око 80 КМ - казала је она.

Истакла је да ће доминирати рок, хард кор, поп, блуз, соул, фанк, бугивуги, диско, електроника те “олдиес голдиес”. Поручила је да ће и она изложити наслове које је рада продати или замијенити, а уз смијех је додала да прима и поклоне. 

Најаве

Тијана Шево је нагласила да ће након “Трговинила”, на фестивалу “Креативни август”, радити на “БЛарт” фестивалу почетком септембра у ДКЦ “Инцелу” који организује екипа из УНСА ГЕТО.

- Након тога радимо специјално издање “Трговинил” сајма у Дому омладине по дану, а вече ћемо затворити журком на крову са посебним мени драгим гостом из Београда, који такође пушта музику са плоча. Не желим да откривам датуме, нити имена, али обећавам читаоцима специјалне ексклузиве само је важно да нас прате на друштвеним мрежама путем којих ће бити благовремено обавијештени - поручила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана