Тијана Палковљевић Бугарски о монографији “Понос нације”: Упориште историјског и савременог стваралаштва

Илијана Божић
Тијана Палковљевић Бугарски о монографији “Понос нације”: Упориште историјског и савременог стваралаштва

БАЊАЛУКА - Монографија “Понос нације” ауторке Тијане Палковљевић Бугарски издата је поводом јубиларних 175 година од оснивања Галерије Матице српске и доноси историјат ове установе указујући на њену улогу у изградњи националног идентитета.

Ријеч је о дјелу које приказује улогу Галерије Матице српске у стварању националног идентитета кроз прикупљање, излагање и представљање културне баштине из области ликовне умјетности, уз причу о људима, догађајима и тренуцима који су одредили тај идентитет. Ова монографија биће представљена публици вечерас од 19 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске у оквиру изложбе “Надежда Петровић: Модерност и нација”.

Ауторка књиге Тијана Палковљевић Бугарски, која је и управница Галерије Матице српске, за “Глас Српске” је истакла да иза писања ове књиге стоји вишегодишњи истраживачки рад који је подразумијевао анализу мјеста и улоге Галерије Матице српске у историји српске културе и друштва.

- Мноштво литературе и архивске документације били су истраживачко полазиште за писање монографије. У складу с временом у ком та литература и архива настају, досадашња обрада галеријске делатности доносила је, потпуно разумљиво, идеолошке погледе, расположиве податке и времену адекватне методолошке приступе. Због тога је још остао непопуњен истраживачки простор о многим аспектима деловања Матице, њеног Музеума, и касније Галерије - објаснила је Палковљевић Бугарски.

Нагласила је да је циљ ове књиге да покаже како се дјеловањем Галерије Матице српске у њеној историји дугој 175 година идентитет установе трансформисао.

- Читалачка публика се кроз исписане редове може упознати са дугом историјом рада, као и са колекцијом ГМС, изложбеном делатношћу, различитим сарадњама, са фокусом на последње две-три деценије рада - додала је она.

Истакла је да је веома важно да се ова публикација представи у Бањалуци, јер је ово једна од ријетких књига која свеобухватно представља историју и дјеловање једне националне културне установе.

- Она је попут биографије Галерије, а такве публикације су, иако ретке, јако важне за разумевање друштвене и културне историје. То је тип публикације који би требало да има свака установа културе у Србији и Републици Српској да бисмо могли да сагледамо вредности које као народ имамо - рекла је она.

Према њеним ријечима, установе културе су важна упоришта историјског, али и савременог стваралаштва, те их је важно сагледати кроз овакве публикације са свим њиховим вриједностима и особеностима.

- Без јаких установа културе нема јаког националног идентитета и због тога је ова публикација узорна, а самим тим и важна за представљање у Српској. Након ове промоције очекују нас током јесени још две, у Будимпешти и Темишвару, као важним тачкама српске културе у региону - казала је она.

У Музеју савремене умјетности РС тренутно се може погледати изложба “Надежда Петровић: Модерност и нација” на којој се налазе поједина дјела из колекције Галерије Матице српске, а како нам је Палковљевић Бугарски казала Галерија је уступила двије слике из своје колекције. То су минијатурно дјело “Помпеји” из 1907. и портрет “Српски сељак” из 1905. године.

- Поносни смо што су обе слике уврштене у изложбу јер су то једина дела Надежде Петровић у нашој колекцији. Изложба о Надежди Петровић је изузетно важна у тренутку када се обележава јубилеј 150 година њеног рођења. О томе пре свега говори подршка коју је овај међународни пројекат добио од стране УНЕСКО-а, али и појединци и установе који су се укључили у њену реализацију. О томе сведочи и чињеница да је изложба до сада приказана у Београду, Костајници, Бањалуци, а да ће до краја године бити представљена и у првој националној престоници културе Чачку у галерији која носи њено име и чува сећање на њу - испричала је она.

Нагласила је да је сликарство Надежде Петровић увијек атрактивно за публику, али и инспиративно за нове генерације умјетница које ње­н примјер подстиче да стварају у актуелном тренутку.

- Надежда, баш како назив изложбе указује, пружа пример како се истовремено може бити и модеран и национално освешћен, али да је искрен и предан однос према сопственом стваралаштву најважнији услов за успех - закључила је она.

Поставка дјела Надежде Петровић у Музеју савремене умјетности Републике Српске доступна је до 26. септембра.

Сарадња

Тијана Палковљевић Бугарски је истакла да је сарадња са Музејом савремене умјетности РС континуирана и дубока и да ју је немогуће прекинути.

- Ми се међусобно инспиришемо, подстичемо и у складу са годишњим плановима и могућностима реализујемо гостовања и заједничке пројекте. У периоду који је пред нама радићемо на заједничком развоју програма за младе, јер верујемо у важност отварања музејских установа ка овој групи публике. Повезивање у региону нас чини јачим, препознатљивијим и видљивијим на музејској мапи Европе и света, а то је оно чему сви тежимо - додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана