Тијана Криваја: Прва награда у Београду потврда квалитета

Мирна Пијетловић
Тијана Криваја: Прва награда у Београду потврда квалитета

Бањалука - Колика је моћ гласа, али и талента, које гаји Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, доказала је млада, али већ сада изузетно перспективна оперска пјевачица Тијана Криваја, која се са реномираног такмичења у Београду вратила, ни мање ни више, него са освојеним првим мјестом.

Ријеч је, наиме, о Међународном такмичењу соло пјевача "Лазар Јовановић", које се одржава у Београду од 2004. године, гдје се пјевачи из великог броја земаља такмиче у неколико категорија.

Међу великом конкуренцијом нашла се и Бањалучанка Тијана Криваја, која је својим извођењем одушевила све присутне, што је и награђено највишим признањем - првом наградом.

- За одлазак на такмичење сам се одлучила из намјере да наступим на некој новој сцени, да ме чују неки нови, успјешни људи из свијета музике, те да упознам друге младе људе са истим интересовањима и очекивањима. Надала сам се награди, али не баш првој, па ме је пријатно изненадила. Диван је осјећај кад добијете овакво признање за свој труд и рад - испричала је Криваја за "Глас Српске".

Додала је да су награде јако битне и подстицајне, нарочито када је млади пјевач на почетку каријере.

- Награде су веома битне у развоју пјевача и наравно да утичу на њихов рад, али њихов утицај не треба да буде пресудан. Одлично је бити награђен, али то представља и обавезу на неки начин. Тешко је достићи одређен ниво и кад се достигне, треба га одржавати и напредовати - сматра Криваја.

Она додаје да су њене тежње усмјерене ка томе да достигне одређен квалитет, који је у сагласности са особинама њеног гласа.

- Постоје одређени извођачи које волим да чујем у процесу рада, али се не поистовјећујем с њима - истиче Криваја.

Када је у питању статус младих умјетника у Бањалуци, Криваја сматра да млади спорадично имају прилику да се покажу и докажу кроз пројекте које организују удружења која су свој рад посветила промоцији истинске умјетности.

Ипак, то је недовољно за капацитет који посједују наши млади умјетници, а који свој квалитет константно доказују ван граница наше земље.

- Недостаје нам много тога, али умјесто да се осврћем на то, похвалићу вољу и жељу младих људи да културно унаприједе нашу средину и имају све више успјеха у томе. Надам се да ће млађе генерације задржати тај дух - каже Криваја.

Такође, напомиње она, велика је улога и медија у промоцији младих у умјетности, јер се на тај начин приближава широј јавности шта они раде и на који начин представљају Републику Српску ван њених граница, јер је култура најбољи амбасадор једне државе.

Дуња Симић

Таленат Тијане Криваја препознала је њена професорка на бањалучкој Академији умјетности и оперска дива импозантне каријере Дуња Симић, која своје искуство користи како би Тијани показала пут до великих позоришних сцена.

- Велику захвалност дугујем својој професорки Дуњи Симић, која ми несебично помаже да његујем свој таленат и без које не бих ни отишла на такмичење у Београд, као и Соњи Бобрек-Савић на клавирској сарадњи - рекла је Тијана Криваја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана