“Теже је рецитовати поезију, него критиковати политичаре”: Обиљежено 30 година књижевног рада Ђорђа Вуковића

Ж.М.
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Препуна вијећница Банског двора вечерас је пропутовала кроз три деценије стваралаштва истакнутог бањалучког књижевника, новинара и универзитетског професора Ђорђа Вуковића.

У разговору са Јеленом Којовић Тепић Вуковић се на мјесту гдје је прије  30 година промовисао своју прву збирку поезије “Неко теби сличан” осврнуо на свој рад и стваралаштво у које је саздано петнаестак наслова. Осим књига поезије, Вуковић је објављивао и збирке колумни, огледе о политици и политичкој култури, истраживао, за многе непознате, детаље из живота најважнијих српских интелектуалаца, а паралелно је изградио прво каријеру новинара и уредника, а затим и универзитетског професора под чијим менторством су училе бројне генерације.

“Много је теже рецитовати поезију, него критиковати политичаре”, вечерашње су ријечи Вуковића који је препознатљив по озбиљним и аргументованим критикама друштвених аномалија.

Пролазећи кроз периоде стваралаштва, Вуковић се присјетио дружења и сарадње са великанима бањалучке интелектуалне сцене међу којима су и Никола Кољевић, Предраг Гуго Лазаревић, Ранко Павловић, Боро Капетановић и многи други. Присјетио се и како је промоцији његове стихове читао Станко Ракита, како су сви бањалучки кошаркаши дошли на једно књижевно вече, али је говорио и о томе шта за њега значе темељне вриједности, породица, патриотизам, родољубље.

Књижевно вече организовало је Удружење за промоцију и популаризацију књижевности „Императив”.

Ђорђе Вуковић је рођен 1971. у Бањалуци, гдје је завршио основну и средњу школу, дипломирао и магистрирао на Филозофском факултету, а докторску дисертацију из политичке културе одбранио је 2011. године на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Објавио је петнаест књига. Збирке пјесама: Неко теби сличан (1992), Молитва камених усана (1994), Избеглица из времена (1995) и Човјек надомак себе (2016), књигу прозних минијатура Слепоочнице (1998), која је имала друго допуњено, двојезично издање, са њемачким преводом (2001), збирку коментара и колумни Српски комарци на Нојевој барци (2004).

Аутор је књига: Идеолошки параграфи медијског извјештавања (2009), Темељи и развалине политичке културе (2011), Контекст политичке културе (2014), Предстража славе и плача, Српско питање у БиХ прије и послије Југославије (2018), Културна упоришта политике (коаутор, 2018), Друштво у сумраку (2019), Контекст политичке културе, друго допуњено издање (2020) и Ослонац српски, ако заборавимо себе и нестанемо (2022)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана