Тери Мартин о крађи ципела из филма "Чаробњак из Оза": Још само то

Танјуг
Foto: Агенције

ГРАНД РЕПИДС - Тери Мартин који признаје да је украо црвене ципеле коришћене у филму "Чаробњак из Оза" рекао је данас да је то било посљедње дјело које је учинио, наводи се у документу поднетом у петак савезном суду.

Мартин (76) је признао кривицу за крађу у октобру, пренио је CNN.

Он је украо ципеле из музеја Џуди Гарланд у Гранд Рапидсу у Минесоти, након што му је пришла особа коју је назвао "старим мафијашким сарадником" и понудила му "посао", рекао је Мартин властима.

"Иако се Тери годинама није бавио криминалом, његова зависничка навала ишчекивања била су превелика и он се препустио искушењу да одради " још само то", написали су Мартинови адвокати у саопштењу суду.

Према Мартиновим ријечима, човјек који је први предложио крађу,а кога је Мартин одбио да именује, желио је ципеле не због њихове вриједности као културног артефаката, већ зато што је погрешно мислио да садрже праве рубине који би се могли продати као вриједни драгуљи.

Мартин је признао да је узео ципеле након што је 27. августа 2005. ушао у затворени музеј тако што је провалио врата, а затим маљем разбио ограду од плексигласа у којој су биле ципеле.

Он тврди да су биле у његовом посједу само два дана.

 ФБИ је узео ципеле у операцији изведеној 2018. године када су други осумњичени покушали да добију награду од осигурања за њихов повратак, навео је Мартин у споразуму о признању кривице.

Упркос дугој криминалној историји, тужиоци су се сложили да не препоруче затвор за Мартина због његовог лошег здравља.

"Мартин је стално на кисеонику… и донијета је медицинска одлука да је Мартинова болест терминална, а његов животни вијек краћи од шест мјесеци", рекли су тужиоци у судском поднеску.

Изрицање пресуде Мартину заказано за 29. јануар.

Украдене ципеле су један од четири пара за које се још зна да постоје које су коришћене у филму из 1939. године.

          Чаробне ципеле су коришћене у филму да би се Дороти вратила у Канзас док је понављала да нема мјеста као што је кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана