Серија “Божји град” стиже на мале екране: Живот и смрт на улицама фавеле

Рајко Вуковић
Серија “Божји град” стиже на мале екране: Живот и смрт на улицама фавеле

САО ПАУЛО - Серија “Божји град”, инспирисана истоименим култним бразилским филмом из 2002. године, имаће премијеру 25. августа на каналу ХБО и стриминг сервису “Макс”.

У продукцији компаније “О2 Филмес”, ова бразилска серија добила је и свој званични тизер, који представља шест епизода чије се емитовање очекује ​​сваке недјеље до 29. септембра. 

Филм Фернанда Меирелеса и Катје Лунд из 2002. године, снимљен по роману Паола Линеса, остварио је велики тријумф и многи критичари га сматрају једним од најбољих филмова 21. вијека, као и једним од најбољих филмова свих времена.

Добио је чак  четири номинације за “Оскара” и бројне похвале причајући причу о неколико младих људи који су одрастали у једној од злогласних фавела Рио де Женеира, познатој као Божји град, злогласном мјесту којим влада гесло: “Бори се и никад нећеш побиједити... Бјежи и никад нећеш побјећи”.

Редитељски двојац успио је да у два сата и десет минута помијеша невиност својих протагониста са опасношћу живота банди на улицама бразилских фавела, истовремено приказавши како је бразилско друштво, огрезло у корупцију и насиље, отјерало доста младих људи  у свијет криминала.

Оригинална серија ХБО-а, од шест епизода стиже са великим очекивањима, прије свега због поређења са филмом, који је с правом стекао култни статус. 

Радња се одвија двадесет година након догађаја у филму, мијешајући многе елементе који су постојали  у оригиналној причи са садашњошћу. 

Мјесто радње се такође вратило, титуларна фавела Божји град је одрасла заједно са својим ликовима. Дилери дроге и даље владају улицама, а њихови ратови тероришу становнике.

Док је наш херој Вилсон, звани Рокет (Алекс Родригес) у првом филму живио безбрижно сањајући о каријери фотографа, пушио понеки џоинт и забављао се, дрога је сада углавном изван екрана, али више не покреће ниједну забаву, него само доноси смрт и насиље на улице.

Сама прича прати поново Рокета, који је остварио своје снове да постане фоторепортер и враћа се у фавелу како би документовао ратове између дилера дроге, полиције и политичара и како ти догађаји утичу на животе њених становника.

Уз одломке из филма у флешбековима за реконструкцију сјећања и афективних сјећања на протагонисте, ликови филма се враћају заједно с новим члановима на мале екране.  

Андреа Барата Рибеиро и Фернандо Меирелес су продуценти, док су копродуценти Крис Аби и Густаво Гонтијо. Главну режију потписује Али Муритиба, а други режисер је Бруно Коста.

Сценарио су написали Сержио Мачадо, Рената ди Кармо, Армандо Праћа, Естевао Рибеиро, Родриго Феља и Муритиба.

Глумачку екипу чине велика имена као што су: Александр Родригез, Роберта Родригес, Тијаго Мартинс, Сабрина Роса, Кико Маркес, Едсон Оливиера,  Марос Палмеира, Ели Ферерира,  Џеферсон Брасил, Отавио Линхарес  и бројни натуршчици са улица бразилских фавела. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана