Телебак у библиотеци - Кроз српски језик са смијехом

Срна
Телебак у библиотеци - Кроз српски језик са смијехом

Бијељина - Српски лингвиста Милорад Телебак провео је вечерас публику у Бијељини "Кроз српски језик са смијехом", али је овом језичком комедијом озбиљно указао на општу полуписменост у друштву.

"Никада свој језик нисмо мање учили, а никада није више људи јавно говорило и писало", рекао је Телебак на гостовању у Народној библиотеци "Филип Вишњић".


Он каже да је кроз овај занимљив спој позоришта и школе, озбиљног и занимљивог, пронашао начин лаког учења језика, подсјећајући на заборављено и подучавајући оно што се није знало.

"Матерњи језик научимо као дјеца, али то није довољно да бисмо говорили као људи, зато језички стандард треба да се учи у школама и да тако говоре образовани људи", истакао је Телебак.

Он каже да се готово четири деценије српски језик, односно граматика и правопис, учи само у основној школи, док се у средњој школи најчешће учи само књижевност, као да је задатак школе да образује неписмене књижевнике.

Организатор Телебаковог гостовања су Млади социјалдемократи Бијељине који континуирано спроводе акцију "Сачувајмо идентитет и културу - пишимо ћирилицом".

Предсједник Младих социјалдемократа у Бијељини Александар Ђурђевић каже да се већина активности у овој акцији спроводи на друштвеним мрежама, а анализа на узорку од 22.000 људи показала је поражавајући податак да испод 10 одсто младих на друштвеним мрежама пишу ћирилицом.

Према ријечима Ђурђевића, Млади социјалдемократи настојаће да се то промијени, због чега организују и низ уличних акција, а као круна свих активности је вече да Телебаком у бијељинској библиотеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана