Текстови годинама стоје у ладицама

Aлександра Маџар
Текстови годинама стоје у ладицама

Бањалука - Драмски текстови и филмски сценарији често годинама стоје у ладицама, показала су искуства аутора из Републике Српске.

Писање сценарија или преношење најкреативнијих мисли на папир тражи максимално ангажовање, како материјално тако и духовно, а стручњаци из ове области подсјетили су да је то процес који дуго траје.

Комедија "Жиранти", драматурга Марија Ћулума, која је на репертоару Народног позоришта Републике Српске, у ладици је "спавала" готово десет година.

- Драмски текстови, прије или касније, пронађу свој пут до сцене. Једночинка "Срећна Нова" чекала је готово деценију да угледа свјетла позорнице. Постављена је прошле године на сцени "Петар Кочић" националног театра Српске под називом "Жиранти" - казао је Ћулум.

Ова представа освојила је срца публике својом актуелношћу и питким хумором, у којем уживају и глумци и публика. Режију за комад потписују Жељко Стјепановић и Александар Пејаковић. Квалитет представе доказан је и на фестивалима, гдје су "Жиранти" неколико пута проглашени најбољим комадом.

Филмски редитељ Игор Тешић, који је као студент своје визије уткао у филмове "Омега" и "Треће полувријеме", нагласио је да је већину написаних сценарија и снимио.

- Постоји неколико прича које сам написао и које чекају на папиру нека боља времена за реализацију - додао је Тешић.

Међутим, као је казао, приликом писања, доста аутора, па тако и он, унапријед размишља о продукцијским могућностима.

- Такав приступ, по мишљењу многих, ограничава креативност, али ја мислим супротно. Писање и реализација написаног је стални баланс између жеља и могућности. Права вјештина писаца види се баш у могућности сналажења са ограниченим бројем глумаца, локација... Када се са мало ствари мора много тога рећи - истакао је Тешић.

Указао је и на чињеницу да је филмска продукција у Српској "мртва".

- У пет година сними се један или ниједан филм, па трошење енергије и новца изгледа бесмислено - сматра Тешић.

Своје искуство обогатио је и радећи на првом играном филму у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, по роману Михајла Орловића "Уздах на крову", а учествовао је и у стварању серије "Замало живот", такође у продукцији РТРС-а.

Идеја

- Када ми се роди нека идеја, запишем је и оставим неко вријеме да стоји. Сагледам је поново послије неколико мјесеци, ако ми и тада изгледа занимљиво, онда вриједи да се додатно потрудим - казао је Игор Тешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана