Тејт музеј откупио Теодосијевићев рад

Танјуг
Тејт музеј откупио Теодосијевићев рад

Тејт музеј у Лондону откупио је од уметника Драгољуба Раше Тодосијевића његов чувени рад "Was ist Kunst, Marinela Koželj" из 1978. године, објавио је београдски портал SEEcult.org.

Директор Тејта сер Николас Серота изразио је задовољство што је Борд повjереника тог британског музеја одобрио аквизицију овог рада.

"Изузетно смо задовољни што ћемо започети вашу презентацију овим радом и радујемо се што ћемо га укључити у будуће изложбе у Тејт просторима", навео је Серота у допису Тодосијевићу.

Ријеч је о видео-перформансу из пројекта "Was ist Kunst?" (Шта је умјетност?), који је умјетник реализовао у неколико верзија у периоду од 1975. до 1981. године, почев од рада "Was ist Kunst, Patrizia Hennings?".

Рад "Was ist Kunst, Marinela Koželj" реализован је у Студентском културном центру у Београду, уз учешће умjетникове животне сапутнице Маринеле Кожељ, која немо реагује на изнервирано, често повишеним тоном постављано питање које прате агресивне манипулације Тодосијевића по њеној коси и лицу.

Историчар умjетности Јеша Денегри сматра да је тај рад био преломан за Тодосијевићеву стратегију као умjетника, који је тада почео да примењује "упитну форму изјашњавања о природи уметности, тврдећи при томе да сам начин на који уметник поставља питање о уметности јесте уметничко дело".

Рад "Was ist Kunst, Marinela Koželj" аутор је представио у виду фото-документације и на изложби "Светлост и тама симбола" на 54. Бијеналу у Венецији (2011. године). За ту изложбу добио је Unicredit-ову венецијанску награду.

Тодосијевић је рођен 1945. године у Београду. Излагао је у престижним галеријама и музејима широм свијета, награђиван је у земљи и иностранству, а његови радови су, између осталог, откупљени за париски Бобур, стокхолмски Мусет Модерн, МСУ у Камамотоу...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана