Театри из цијелог свијета у Бањалуци

Цвија Мркоњић
Театри из цијелог свијета у Бањалуци

Бањалука - Позив да постанемо чланови Интернационалне универзитетске театарске асоцијације и да присуствујемо 10. свјетском конгресу, који они организују, потврда је веома успјешног рада Бањалучког студентског позоришта.

Рекао је ово умјетнички директор Бањалучког студентског позоришта и глумац Горан Јокић, који је прије неколико дана у белгијском граду Лијежу потписао приступницу међународној асоцијацији.

У својој бесједи, на свечаном пријему говорио је о раду овог позоришта, које је основано прије 38 година, али и о туристичким атракцијама Бањалуке.

- Ово је велико признање и за посљедњих пет година рада, током којих смо извели 40 премијерних представа, са више од 300 извођења, које је гледало више од 50.000 гледалаца - истакао је Јокић и подсјетио да су међу тим представама "Реквијем за љубав", "Дванаест звјездица", "Аудиција"...

Додао је да се конгрес одржава сваке друге године, уз присуство глумаца, професора глуме и директора студентских позоришта из разних крајева свијета.

Овим чланством БСП је добио могућност да сљедеће године у Бањалуци организује Међународни фестивал универзитетских позоришта "Кестенбург".

- Учеснике конгреса обрадовала је најава фестивала и пратећег програма и већ су "резервисали" мјеста. Кестенов лист је и званични сувенир града Бањалуке, па смо одлучили да фестивал носи назив "Кестенбург", а награде ће бити златни, сребрни и бронзани "Кестенов лист" - казао је Јокић.

Према његовим ријечима, фестивал ће окупити студенте и позоришта са свих континената, да бисмо им показали град на Врбасу и Републику Српску.

Глумац, који годинама игра на даскама Народног позоришта Републике Српске, предвиђа да ће Бањалучко студентско позориште радити још квалитетније представе, нарочито послије реконструкције сцене.

- У протекле четири деценије ово позориште је било веома важан дио културне сцене Бањалуке, а увјерен сам да ће тако и остати - казао је Јокић.

Идеје

Горан Јокић је истакао да Бањалучко студентско позориште представе не гради на скупим, великим сценографијама и костимографијама већ на идејама и ентузијазму.

- То се не може платити, ни наплатити - то је љубав према позоришту, која побјеђује све недаће које нам вријеме доноси - казао је Јокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана