Театарфест: Молијерово непресушно врело порука

Дијана Дујић
Театарфест: Молијерово непресушно врело порука

Добој - Глумци загребачког позоришта "Мерлин" извели су представу "Шкртац" по тексту Жана Баптиста Молијера, а у режији Ане Мерлин у пуној сали добојског Центра за културу и образовање друге вечери "Театарфеста" Добој.

"Шкртац" Казалишта "Мерлин" слиједи аутентични Молијеров текст, с том разликом да је много већа пажња посвећена љубави у односу на шкртост и страст према новцу.

Ана Мерлин, редитељ ове представе, која уједно и глуми лукаву Фрозин, казала је да је Молијер познат по томе што се прилагођава времену у коме живи.

- Ово је свјетски класик, непресушно врело порука. Молијеров Шкртац је једини лик у историји свјетске књижевности који се карактерно не мијења од почетка до краја - казала је Мерлинова.

Уиграна глумачка екипа Иван Хорват, Ана Мерлин, Иван Бошњак и Гордана Шимић створила је свој свијет у којем се играју глумачки непогрешиво, потпуно уживљено и с невјероватно интелигентним хумором, у чему једноставно бриљира Иван Хорват, који је успио да изнесе тешку и захтјевну улогу шкрца с изузетном лакоћом.

Кроз два сата, колико представа траје, непрекидно је држао пажњу публике и константно је одушевљавао својим глумачким умијећем.

Глумачки ансамбл из Загреба, који први пут наступа у Добоју, задовољан је реакцијом публике, али и условима у којима су одиграли представу.

- Види се да имате позоришну публику, да имате људе који осјећају, који су отворени и који дишу са глумцима на сцени - казао је глумац Иван Хорват.

Фестивал траје до петка, 5. јуна, а улазнице за сваку представу коштају седам марака, осим за ревијалну, која износи пет марака.

Програм

Представа "Балкански шпијун у Сарајеву" Народног позоришта из Сарајева биће изведена вечерас, а за њу, по тексту Душана Ковачевића, режију и адаптацију потписује Сулејман Купосовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана