Театарфест: Избори у црној комедији

Дијана Дујић
Театарфест: Избори у црној комедији

Добој - Представа показује, а публика је то и препознала, да су људи заправо пијуни и да неко на врху пирамиде одређује ко ће и када бити на власти, јер заправо политичари само промене дресове. Иста политика и недостатак идеологије је оно што је специфично на свим просторима.

Рекла је ово послије извођења представе "Гњида" шабачког позоришта, у уторак вече, треће такмичарске вечери "Театарфеста" Добој 2015, редитељ комада Снежана Удицки.

Ова представа рађена је по тексту Иве Брешана, који је написан прије 20 година, али који је и данас актуелан. Слепстик комедија "Гњида", бави се темом прљавих припрема позиције и опозиције за побједу на предстојећим изборима.

Представом се на комичан начин приказује како је лако манипулисати људима када желе власт, а како медији имају велику улогу у свим политичким дешавањима.

- Ово је црна комедија и мислим да је публика врло лепо примила ову представу и овде и у Шапцу што говори о томе да се друштвена стварност не разликује генерално на овим нашим балканским просторима. Црно у читавој овој причи је то да смо ми изманипулисани и у рукама много већих људи за које не знамо ко су. Ми имамо илузију да када изађемо на гласање да ми одлучујемо о нечему зато што прецртамо листић или заокружимо неко име и презиме - казала је Удицки и додала да су двије кључне реплике које изговара конобар Свиле у представи базичне тачке због којих се заинтересовала за овај текст.

Прије избора он каже: "Ко год добио сви смо изгубили", а послије каже: "Заокружио сам све и написао јао нама".

У улози манипулатора Гњиде нашла се глумица Драгана Радојевић. Различитим манипулацијама Гњида, након избора, долази на мјесто градоначелника. Сви су запрепашћени, а срећни су само двоје младих људи, којима је Гњида, манипулирајући и њима у својим плановима, омогућила  вјенчање.

Публика је громогласним аплаузом испратила глумце шабачког ансамбла што је одушевило директора овог позоришта Зорана Карајића.

Такмичење

Глумци београдског позоришта "Фави" представом "Диван дан" наступиће вечерас у 20 часова у оквиру пете такмичарске вечери овогодишњег "Театарфеста" у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана