Театарфест: Аплаузи за Балканског шпијуна у Сарајеву

Дијана Дујић
Театарфест: Аплаузи за Балканског шпијуна у Сарајеву

Добој - Представа "Балкански шпијун у Сарајеву", коју је према тексту Душана Ковачевића адаптирао и режирао Сулејман Купусовић у Народном позоришту из Сарајева, донијела је смијех и аплауз у сали добојског Центра за културу и образовање четврте вечери "Театарфеста" у Добоју.

Ријеч је о култном тексту Душана Ковачевића који је широј публици познат по филмској адаптацији од прије више од тридесет година.

Изврсну улогу Сабахудина Чворовића изнио је Изудин Бајровић, уз Ејлу Бавчић-Таракчија, Алдина Омеровића, Милана Павловића и Зану Марјановић. Публика је њихова глумачка остварења наградила громогласним аплаузом.

- За разлику од култног комада Душана Ковачевића, ово је прије свега црна комедија. Ми смо више ставили акценат на оно што је комично - казао је глумац Изудин Бајровић.

Он је додао да је, након што му је повјерена главна улога у овој представи, постојала опасност поређења, посебно јер је ријеч о улози коју је тако изврсно одиграо глумац Бата Стојковић.

- Ми смо покушали и тражили други пут мишљења о улози. Надам се да сам успио да избјегнем опасност да се неке ствари имитирају, да се нека рјешења преузимају. Чини ми се да се наша представа и жанровски разликује од оригинала - објаснио је Бајровић.

У овој комедији, која је премијерно изведена у новембру 2012. године, глумац Милан Павловић игра улогу Сабахудиновог брата Буџонија.

- Филм се гледао сто пута и јако је било тешко да побјегнеш од тога. Путем костима и свега осталог, дугих разговора са колегама из представе, мислим да смо успјели да се одмакнемо од онога оригинала и да смо успјели направити једну представу коју можемо назвати нашом, невезано за сами оригинални текст - рекао је Павловић додајући да је кроз процес рада постојала идеја да његов лик буде мало другачији, али да га је он непосредно пред премијеру мало поједноставио.

Како су глумци казали, гдје год су играли ову представу, публика је била одушевљена, а таква реакција публике није изостала ни у Добоју. Велика сала добојског храма културе била је испуњена до посљедњег мјеста.

- Позитивно сам изненађена. Нисам до сада никада била у Добоју, ово је први пут и стварно сам уживала - ријечи су глумице Ејле Бавчић-Таракчија, која у представи игра Сабахудинову жену Даницу.

Овогодишњи "Театарфест" у Добоју биће завршен вечерас подјелом фестивалских награда најбољима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана