Театар фест у знаку Нушића

Александра Маџар
Театар фест у знаку Нушића

Бањалука - Премијером представе "Нора" Народног позоришта Републике Српске 8. јуна почеће 17. Театар фест "Петар Кочић", који се традиционално одржава у националном театру.

Потврдили су ово на прес-конференцији одржаној у Народном позоришту РС, а комад који диже завјесу режирао је Небојша Брадић из Београда. Врата "Театар феста" биће отворена до 15. јуна, а заљубљеници у чари прича на сцени имаће прилику да у такмичарском дијелу погледају шест представа.

Слоган овогодишњег фестивала је "Савремен, савремен" и све је у знаку обиљежавања 150 година од рођења највећег српског комедиографа Бранислава Нушића.

- У селекцији су представе "Чаробњак" Народног позоришта из Сомбора, "Мистер Долар" Народног позоришта из Суботице, као и "Рођендан господина Нушића" Звездара театра из Београда - рекао је селектор фестивала Жељко Стјепановић.

Додао је да ће публика имати прилику да погледа и "Глуху свадбу" Босанског народног позоришта из Зенице, "Трпеле" Београдског драмског позоришта и "Чудо у Поскоковој Драги" Сатиричког казалишта "Керемпух" из Загреба.

- Сви који дођу на "Театар фест" моћи ће да уживају у одличним представама и врхунском театарском доживљају - истакао је Стјепановић.

Фестивал ће бити затворен представом "Преваранти у сукњи", коју ће, награђенима у част, извести глумци Књажевско-српског театра из Крагујевца. Цијена појединачне улазнице је 20 марака, док пакет улазница кошта 100 марака. У пакет није укључена представа "Нора", јер је распродата, али јесте "Преваранти у сукњи".

"Злочин и казна"

- Жао нам је што представа "Злочин и казна" загребачког Градског драмског казалишта Гавела, уз сво залагање њихове технике, није у могућности да стане на сцену нашег позоришта, тако да ћемо остати ускраћени за један врхунски умјетнички догађај. Камерни театар 55 из Сарајева понудио нам је двије одличне представе, али закаснили су са пријавом за учешће на "Театар фесту" - казао је Жељко Стјепановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана