Татјана Татић данас први пут у балету „Евгеније Оњегин”

Танјуг
Татјана Татић данас први пут у балету „Евгеније Оњегин”

БЕОГРАД- Балет Петра Иљича Чајковског „Евгеније Оњегин” биће изведен вечерас на Великој сцени Народног позоришта у Београду, када ће позната солисткиња балета Татјана Татић први пут наступити у улози Татјане, саопштило је то позориште.

Једна од највећих српских балерина и кореографкиња Лидија Пилипенко урадила је либрето, кореографију и режију, а пројекат је премијерно изведен крајем 2017. године.

У насловној улози је Јован Веселиновић, Татјанину сестру Олгу тумачи Ада Распор, Ленски је Никола Бианко, а учествује целокупни ансамбл Балета.

Пилипенко је са маестром Ђорђем Павовићем урадила и изузетан избор музичких композиција Чајковсог, док је чувени роман Александра Сергејевича Пушкина дочаран покретом на нов, јединствен начин, адекватним кореографским изразом.

Представа у сценографији Бориса Максимовића и костимима Катарине Грчић Николић је инспирисана истоименим бисером руске књижевности, сатиричним ремек-дјелом раног 19. века и реализована у форми цјеловечерњег балета у два чина.

Дјело најпознатијег руског композитора позног романтизма представља главне јунаке - млади аристократа Оњегин, страствени млади пјесник Ленски, шармантна и симпатична Олга и њена старија сестра Татјана, слојевита и меланхолична особа, опседнута романтичним књигама.

Татјана Татић је од 2013. године у ангажману Балета Народног позоришта где је остварила главне улоге у разним балетима - „Копелија“, „Пушкин“, „Дон Кихот“, „Успавана лепотица“, „Крцко Орашчић“, „Лабудово језеро“.

Са продукцијом великог руског балетана, кореографа и глумца Сергеја Полуњина, умјетница је током 2019. године играла у комадима „Ромео и Јулија” (Верона), „Fraudulent smile“ (Тел Авив) и „Little Red and the Wolf“ (Москва).

У каријери је до сада гостовала у многим земљама - Њемачка, Италија, Белгија, Холандија, Кина, Израел, Аустрија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, Црна Гора, Бугарска, Словачка, Енглеска, Сицилија, Русија.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана