Татјана Њежић: Ауторка монографије о великој умјетници: Милена Дравић - више од глумице

Александра Глишић
Татјана Њежић: Ауторка монографије о великој умјетници: Милена Дравић - више од глумице

Београд - "Милена Дравић - више од уметности" назив је монографије о диви српског глумишта, који суштински описује ову славну глумицу.

Иако је ова монографија припадајући дио престижне награде Статуета "Јоаким Вујић", чији је лауреат Дравићева била 2013. године, дјело се појавило тек прошлог мјесеца у издању Књажевско-српског театра из Крагујевца.

Књига о глумачкој легенди дио је едиције "Јоакимови потомци", а одговорност и изазов да напише ову монографију припала је београдској новинарки Татјани Њежић.

- То је за мене огромна част, Милена Дравић ме позвала да пишем монографију о њој. Велики изазов, занимљиво искуство, било је много интересантних тренутака док је књига настајала - испричала је Нежићева, напомињући да је књигу писала у етапама.

Састајала се са великом глумицом, а током неколико њихових сусрета хватала је биљешке.

- Најбитнија је та њена импресивна посвећеност, у књизи постоји податак да је она када је радила улогу за један филм узела тренера и годину тренирала трчање. Тренер је, када је почело снимање филма, рекао да му је жао што није имао прилику да и раније ради са њом, јер би Милена била једна од најбољих атлетичарки у ондашњој Југославији - каже Нежићева, која се и сама увјерила колико је глумица предана свему што ради.

Исти врсту посвећености, додаје, имала је и док је монографија била тек у скицама.

- Милену краси и једна специфична жудња и љубав према стваралаштву, о чему год да је реч - примјећује ауторка монографије.

Она је открила много занимљивих података о једној од најзначајнијих фигура српске кинематографије.

- Најимпресивније ми је било да је Милену за пријемни на Академију спремала славна Мира Ступица. Када сам то сазнала стицајем околности ишла сам код Мире у посету и то јој поменула - присјећа се Њежићева.

Монографија, у првом дијелу, на више од стотину тридесет страна, доноси више од педесет прича, то јест сцена из живота велике драмске умјетнице. У другом дијелу је више од стотину страна казивања о Милени Дравић (Душко Ковачевић, Љубомир Симовић, Радослав Зеленовић, Пуриша Ђорђевић, Дејан Мијач, Јагош Марковић, Милан Јелић, Горан Паскаљевић, Душан Макавејев, Милан Влајчић...)

Раскошно илустрована књига почиње глумичином причом о свом дјетињству, а завршава се избором од тридесетак њених насловних страна у разним штампаним медијима.

Љепота и харизма

- Глумачко трајање у позоришту, на филму и телевизији потврдило је особен дар, лепоту и харизму Милене Дравић. Свестраност њеног глумачког умећа препозната је и високо цењена у различитим жанровима: од најфинијег психолошког нијансирања лика у драми, бравурозне минијатуре и импровизације у комедији, до потресне упечатљивости крупног плана на филмском платну и телевизијском екрану - навео је жири, који је Дравићевој додијелио награду "Јоаким Вујић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана