Тањи Бошковић уручена награда "Жанка Стокић"

Срна
Foto: novosti.rs

БЕОГРАД- Глумици Тањи Бошковић данас је на Великој сцени Народног позоришта у Београду свечано уручена награда "Жанка Стокић".

Тања Бошковић је, прије него што јој је уручена награда, рекла да сматра како није достојна ни Жанкиног рада, ни тешке патње коју је поднијела.

"То није ниједна од нас, ни оне које су добијале, ни оне које ће добијати награду. Та патња је била тако страшна да оног часа кад је рехабилитована, она је отишла из живота", навела је Бошковићева.

Она је нагласила да јуче служен помен за ову највећу српску глумицу, "за тог великог човјека".

Директор компаније "Новости" Недељко Крсмановић уручио је прослављеној српској глумици новчани износ који дарују "Вечерње новости".

"Велика нам је част да додијелимо ову престижну награду таквој глумици као што је Тања Бошковић. Надамо се да је још много рада чека у животу и да ћемо је гледати у многим улогама", рекао је Крсмановић.

Награда је установљена 2003. године на иницијативу Мире Ступице, а додјељују је већ готово двије деценије Народно позориште, компанија "Новости" и Град Пожаревац.

Установљена је у знак сјећања на једну од најзначајнијих глумица српске позоришне сцене између два свјетска рата, намијењена "глумачкој личности која је обиљежила позоришни, филмски и телевизијски живот Србије својом стваралачком личношћу и богатством умјетничког израза".

О овогодишњој добитници одлучивао је жири у ком је била претходна добитница Горица Поповић, управник Народног позоришта Светислав Гонцић, главни и одговорни уредник "Новости" Милорад Вучелић, драматург Ивана Димић и редитељ Борис Лијешевић.

"Татјана Бошковић је једна од оних ретких глумица и уметница које надилазе све стереотипе, калупе, сепарације, ускогрудости и искључивости. Њен раскошан дар, вјештину, упорност и истрајност није могуће категоризовати и хијерархизовати. Стога, Татјана Бошковић је увијек истовремено више умјетничких идентитета и вјештина спојених у праксу уметности глуме", наводи се у образложењу одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана