Тања Ступар-Трифуновић: Сатови у мајчиној соби пут до љубави

Александра Маџар
Тања Ступар-Трифуновић: Сатови у мајчиној соби пут до љубави

Бањалука - С обзиром на то да је ово мој први роман, награда ми је охрабрење и потврда да цијели подухват и није испао лоше. Вјероватно ћу подстакнута тиме лакше наставити да пишем и објављујем прозу, јер сам то, због сопствене несигурности, одгађала већ неко вријеме.

Рекла је ово за "Глас Српске" књижевница Тања Ступар-Трифуновић, која је за дјело "Сатови у мајчиној соби" добила трећу награду на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи необјављени роман "Златна сова".

Поносна на ово престижно признање, сматра да награде треба да служе као својеврсне смјернице и писцима и читаоцима.

- Њихова улога је да скрену пажњу на оно што је тренутно актуелно у књижевности и та њихова мисија није занемарива. Било би добро да код нас постоји више озбиљних награда попут ове, које би афирмисале и остале књижевне жанрове - додала је Ступар-Трифуновић.

Својим мислима уронила је у овај роман, за који каже да је једно унутрашње путовање, покренуто потрагом за одговорима на питања са којима је живјела и која су је узнемиравала.

- Као да сам у ту потрагу за сопственим женским преткињама и истинама о њима, и у књижевности и у сопственом животу, дјелимично била "гурнута" и чињеницом да сам постала мајка кћери која одраста и поставља питања - објаснила је књижевница.

Хтјела је да напише причу која је "побјегла" унутра, не да се сакрије него да пронађе оне вриједности с којима би се могло (пре)живјети.

- У крајњем, то је једна љубавна прича, која слави љубав према човјеку, разоткривајући његов бол и рањивост, не као слабост већ као могућност да се постане аутентичним бићем - истакла је књижевница.

Трагајући за одговорима, како је рекла, дошла је до спознаје да је и сама за многе била ускраћена.

- Чинило ми се да се бескрајно умножава мрежа питања. Питања о женама, о њиховим улогама у породици иза којих су остале скривене њихове личности. О женама као мајкама, кћеркама, љубавницама - открила је Ступар-Трифуновић.

Кроз нови роман преплићу се и занимљива питања о књижевности и женским ликовима у њој, попут Ане Карењине, Мадам Бовари, Маре Милоснице.

Завод за уџбенике и наставна средства планира заједничку промоцију награђених романа на "Гласовом" Сајму књиге 19. септембра. Романи ће бити представљени и на Београдском сајму књига.

Нова збирка

- Тренутно сам преокупирана новом књигом пјесама, коју би требало ускоро да завршим и коју сам, због рада на роману, толико одгађала и помјерала да је сада порасла у једну дебелу књигу. Нови роман је више у сфери идеја и биљежака - казала је Ступар-Трифуновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана