Тања Ступар-Трифуновић: Сатови у мајчиној соби откуцавају са нестрпљењем

Александра Маџар
Тања Ступар-Трифуновић: Сатови у мајчиној соби откуцавају са нестрпљењем

Београд - Нестрпљење које се шири у књижевним круговима српских писаца сваки пут када се спомене нови добитник НИН-ове награде за роман године биће окончано 19. јануара, јер ће тада бити објављено ко је добитник овог ласкавог признања.

Срећу и част да се нађе у ширем кругу, у 30 најбољих, има и књижевница из Бањалуке Тања Ступар-Трифуновић и њен роман "Сатови у мајчиној соби". Она је за ово дјело добила трећу награду на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи необјављени роман "Златна сова".

Жири за НИН-ову награду критике за роман године, који ради у саставу Владисава Гордић-Петковић, Божо Копривица, Михајло Пантић, Мића Вујичић и Јасмина Врбавац, од 154 пристигла романа у шири избор уврстио је 30.

Осим Тање Ступар-Трифуновић међу тридесет књижевника у ширем избору нашли су се и Дејан Стојиљковић и Владимир Кецмановић и њихов роман "Каинов ожиљак", Милета Продановић и "Вертиго", Давид Албахари и "Животињско царство", Ласло Блашковић и "Разбрајалица"....

Тања Ступар-Трифуновић раније је за свој роман рекла да је у питању унутрашње путовање, покренуто потрагом за одговорима на питања са којима је живјела и која су је узнемиравала.

- Као да сам у ту потрагу за сопственим женским прецима и истинама о њима, и у књижевности и у сопственом животу, дјелимично била "гурнута" и чињеницом да сам постала мајка кћери која одраста и поставља питања - објаснила је тада књижевница.

Хтјела је, како каже, да напише причу која је "побјегла" унутра, не да се сакрије, него да пронађе оне вриједности с којима би се могло (пре)живјети.

- У крајњем, то је једна љубавна прича, која слави љубав према човјеку, разоткривајући његов бол и рањивост, не као слабост, већ као могућност да се постане аутентично биће - истакла је књижевница.

"Таи"

Добитник јубиларне, 60. НИН-ове књижевне награде за 2013. годину је Горан Гоцић за књигу "Таи".

Гоцић је овим романом, али и наградом, скренуо пажњу заљубљеника у књижевност, а и публика у Бањалуци имала је прилику да са овим писцем размијени утиске приликом промоције књиге у Народној и универзитетској библиотеци РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана