Танасић:Српски језик је централна одредница нашег идентитета

Танјуг
Танасић:Српски језик је централна одредница нашег идентитета

БЕОГРАД - Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика професор Срето Танасић, рекао је да су нас запљуснули и нашли неспремнима разни глобалистички утицаји чији циљ је урушавање националних идентитета, култура и било каквог суверенитета, због тога што деценијама нисмо водили рачуна о српском језику као централној одредници националног и културног идентитета.

"Зато је донедавно било као нормлано одсуство сваке свести о значају српског као национаног језика, у држави она није истицана кад и како треба, што је потпуно супротно ставовима и праксама других европских народа, већих и мањих. Све то говори да морамо градити свест о значају стрпског као националног језика, а држава му мора обезбедити статус какав имају национални језици у Европи", рекао је Танасић за "Политику".

Он је истакао да је велики проблем и заштита српског писаног наслеђа, које се данас отворено краде и присваја, у чему се иде толико далеко да нас чак нападају када се интересујемо за своје свјетовно и црквено писано наслијеђе, где спадају споменици који спадају у бисере европске и свјетске писане баштине.

"То раде они који немају своје писано наслеђе, па хоће да кривотворе свој идентитет, да српску културну историју припишу себи.

Сртука то истиче, али је то толико крупан проблем колико је и значајно питање за наш национални и култирни идентитет, за наш опстанак на мапи историјских народа.

Немамо право и не смемо то никоме да предамо да изгубимо, то су наши преци стварали, вековима чували, животима плаћали", нагласио је Танасић.

Он је оценио како има назнака да се шум у комуникацији између државе и језичке струке смањује на плану језичке политике. Говорећи о Закону о родној равноправности и такозваном родно осетљивом језику који он прописује, Танасић је рекао да је та норма непримењива.

"Тај закон не би могли применити Соломон и Дракон заједно.

Он је противуставан и против мноштва закона. То није никакав закон, већ једна погубна идеологија, стављена и то врло трапаво, у форму закона. Под изговором заштите женских права упаво покушава да озакони неравноправност огромне популације мушког и женског пола. Уводи деликт мишљењја, ограничава слободу научне мисли, забрањује коришћење српског стандардног језика, предвиђа језички инжењеринг с идеолошких позиција, покушава да разори наш хришћански начини живота и мишљења, српски језик и културу" истакао је Танасић.

Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика је рекао да није јасно колико се поштује недавно усвојени Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма и позвао владу да што пре оснује Савет за српски језик како би се разговарало о тим питањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана