Тамара Јокић: Умјетност је лијепа и опасна

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Кантауторка Тамара Јокић одржаће концерт 25. августа у Битефарт кафе Самер стејџу на Калемегдану, док је у припреми њен први албум на португалском и шпанском језику за међународно тржиште.

"Репертоар који ће публика имати прилику да чује сачињен је од ауторских композиција, фадо класика и медитеранских пјесама у мом аранжману", рекла је Јокић агенцији Тањуг.

Родом из Ваљева, Јокић је завршила Филолошки факултет у Београду, потом је кратко студирала у Гранади у Шпанији, да би завршила мастер у Београду, а онда и Беркли колеџ на одсјеку за пјевање, композицију и музички бизнис.

"Географски или концептуално може звучати као необична комбинација, али морам признати да је увијек ту постојала нит која обједињује, а она подразумијева умјетност и језике, комуникацију и израз", рекла је музичарка.

У Бостону јој је течан изговор шпанског и португалског отворио "многа врата на пјевачком и композиторском плану", а управо је на Берклију упознала продуцента Хавијера Лимона, који ју је позвао да наступи у Мадриду са фадо певачицом Маризом и многим другим умјетницима 2019. године.

За Јокић су прилике да подјели позорницу са Маризом, пјевачицом севдалинки и традиционала Амиром Медуњанин, клавиристом Бојаном Зулфикарпашићем и другима, била "веома драгоцена искуства, потпуно незамењива".

"Делити сцену са таквим уметницима и извођачима је велико благо и нешто што не служи само као инспирација, већ и као плодно тле за учење, усавршавање и разумевање самог себе као умјетника", истакла је Јокић.

Нови албум са пјесмама на португалском и шпанском снимљен ове године за дискографску кућу Сони мјузик Португал, "сачекаће следећу сезону концерата и јавних извођења", најавила је Јокић.

"Албум се састоји из пјесама које су настале у сарадњи са Лимоном и португалским продуцентом Диогом Клементеом. Била ми је велика част да пјевам њихове композиције и да им дам свој глас, јер су пажљиво скројене према мом гласу и сензибилитету, и причају приче које су моје, мени блиске и веома посебне", нагласила је пјевачица.

Живјећи протеклих неколико година у САД, Јокић је већ наступала у Њујорку, Бостону, повремено у Мадриду и другим европским градовима, изводећи музику коју је написала сама или у сарадњи са басистом Пером Крстајићем или израелским гитаристом Гиладом Бараканом.

"Из ових дивних сарадњи настао је репертоар који сам премијерно представила у Карнеги холу почетком прошле године, а сада ћу имати и велико задовољство и срећу да га изведем и у Београду", рекла је Јокић.

У Београду ће 25. августа наступити у пратњи клавиристе Стевана Милијановића, саксофонисте Луке Игњатовића, бубњара Пеђе Милутиновића и басисте Акоша Форгача.

"Мислим да не постоје опипљиве границе ни у музици ни у животу. Зато је умјетност лијепа и опасна, све је могуће. Међутим, треба имати у виду да је и у умјетности потребна структура и искреност, не због прилагођавања устаљеним нормама, већ због изграђивања сопственог израза, јасноће и аутентичности", оцјенила је Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана