Талентом и душом освојио вјечност

Мирна Пијетловић
Талентом и душом освојио вјечност

Београд - Отишао је посљедњи шмекер, отишао је Прле, отишао је Брана, отишао је онај који је писао историју филма, позоришта и телевизије на овим просторима; отишао је са Гагом и тај стари, непрежаљени Београд који сам и ја, кратко, закачио; отишао је један читав свијет са њим, свијет много бољи од овог.

Овим дирљивим ријечима од Драгана Николића, који је преминуо у петак ујутро у болници у Београду након дуге и тешке болести у 73. години живота, опростио се редитељ, глумац и музичар Никола Коља Пејаковић.

- Гледао сам Драгана како ради свој посао, како брани углед своје професије, глумца. Гледао и како га публика воли и поштује. Гледао сам, као да сад гледам, Гагу како мирно сједи у Звездари, дигао ноге на столицу, а добродржеће госпође са чежњом бацају погледе ка њему и шепуре се док излазе из сале... Он ме, не помјерајући главу, кратко погледа и намигне, као, прошао сам то, џаба гледају, знам дрил. Гледао сам и како њежно воли своју супругу Милену и брине о њој, како стоји уз њу све ове године (као и она уз њега). Велики Драган и велика Милена, заједно у слави, у муци, заједно кроз живот, без обзира на све и сваког - рекао је ово за "Глас Српске" Пејаковић.

Вијест да је отишао један од највећих и највољенијих српских глумаца, човјек који је јединственом глумачком игром, привидно без напора, са непоновљивим духовним шармом удахнуо живот култним антихеројима међу којима су Џими Барка, легендарни Флојд, неодољиво симпатични Прле, шармер Попај, дивљи Влах-Алија, градски витез Урке... растужила је цијелу бившу Југославију.

- Људи умиру и то је нормално. Смрт има ту двоструку неправду. Умре неко ко ти је био драг, а онда је двоструки губитак јер си и ти њему био драг. Био је просто инспирација за све што је било ново и увек је био тако непретенциозан, не дајући себи значај, одговоран и на модеран начин је схватао важну уметност којом се бавио - рекао је о Гаги његов велики пријатељ, његов Тихи, српски глумац Војислав Воја Брајовић.

Он је примијетио да је од Николићеве ране младости па до посљедњих улога, као што је улога Бога у представи "Посетилац" Атељеа 212, његова посвећеност професији била задивљујућа. 
- Његов дух увек је налазио изазове и тежио да буде модеран и савремен уметник - додао је Брајовић.

- Збогом, пријатељу... На овој планети смо сви јако кратко, а ти си талентом и душом освојио вечност одавно - казала је књижевник Исидора Бјелица.

Бањалучки глумац Александар Стојковић био је један од многих који су имали привилегију да играју раме уз раме са бардом српског глумишта.

- На снимању "Турнеје" сам имао неколико дана заједничког снимања са њим. Упркос тешким условима, пошто је било хладно, велики снијег, он је био изузетан професионалац. Од таквих људи се много може научити о односу према послу. Био је и изузетно духовит човјек, спреман за разговор и шалу и правио је одличну атмосферу на снимању. Част ми је била да сам познавао тог великог глумца и што сам снимио тај један филм с њим - казао је Стојковић за наш лист.

Са посебним емоцијама за "Глас Српске" о Гаги је говорила и редитељ Милица Краљ, која је истакла да, када покуша да каже неколико ријечи о Гаги Николићу, "схватам да смо ми у међувремену излизали те речи које њему припадају и да би их сад требало избацити из свакодневног језика".

- Оне имају вредност своју само када се говори о Гаги. Господин и шмекер. Џентлмен и зајебант. Другарчина, лаф и људина! Цео свет је стао у његово срце и осмех - казала је Милица.

Глумац Горан Јокић присјетио се одрастања уз филмове у којима је роле са непоновљивим шармом одиграо Николић.

- Вјерујем да су га подједнако вољели и старији и млађи, а ја сам имао срећу да будем поред њега у паузи снимања и био сам одушевљен једноставношћу, скромношћу и професионалношћу великана наше кинематографије. Сјећам се да је у тим паузама проучавао текст и као да је писао партитуру улоге, увијек благог осмијеха и топле ријечи - казао је Јокић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер РС Жељка Цвијановић упутили су телеграм саучешћа српској глумици Милени Дравић поводом смрти њеног супруга, истакнутог српског филмског и позоришног глумца Драгана Николића.

Додик је истакао да је Николић током своје богате професионалне каријере остварио велики број улога које ће остати упамћене по његовом посебном глумачком изразу протканом шармом и сензибилитетом.

Редитељ Горан Марковић и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић сматрају да је Драган Николић "био права београдска урбана легенда". 

- Мислим да је био инкарнација београдског духа, што је врло ретко и што треба да памтимо - рекао је редитељ филма "Национална класа" у коме је Николић играо Флојда. 

Из београдског Атељеа 212 истичу да је Николић глумац без кога се, послије више од стотину бриљантно одиграних улога, у којима је показао да у његовом изражајном регистру има мјеста и за незнане националне јунаке, романтичне заводнике са грађанским или полуграђанским педигреом, ликове са сумњивог врха и несумњивог друштвеног дна, не може ни замислити домаћа филмска и позоришна умјетност.

Остварио је на стотине савршено одиграних улога у великом броју филмова, серија, али и у позоришту, да их је тешко и побројати, а за своју грандиозну игру награђен је угледним филмским и позоришним наградама, између осталих, наградом за животно дјело "Павле Вуисић" 2000. године.

Током двије сезоне, 1982. и 1983. године, играо је у париском "Тхеатре де ла Вилл" главне улоге у представама "На дну" Максима Горког (лопова Васка Пепела) у режији румунског редитеља Л. Пинтилиеа и у представи "Мајстор и Маргарита" М. А. Булгакова (Исуса Христа) у режији М. Шербана. 
Глумац ће бити сахрањен у понедјељак, 14. марта, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Скуп породице и пријатеља је у 14, а почетак опијела у 14.30 часова. Претходно ће на Великој сцени "Мира Траиловић" Атељеа 212, са почетком у 12 часова бити одржана комеморација.

Вјечна Љубав

Драган и његова супруга Милена Дравић су се упознали 1972. када су заједно водили шоу програм "Образ уз образ" и на једној паузи између снимања, 31. децембра, отишли су у општину да се вјенчају. Милена је до посљедњег дана била уз супруга и бринула о њему.

Име

Рођен је 20. августа 1943. у Београду, а одрастао је на Црвеном крсту. Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду. Филмску каријеру отпочиње 1964. године улогом у филму "Право стање ствари" и тада је потписан крштеним именом Драгослав Николић. Заслуге за измјену надимка на мјесту имена дугује грешци на крају телевизијске серије "Довољно је ћутати" из 1965. године када му је у кајрону за улоге умјесто имена стављен надимак који ће обиљежити његову каријеру.

Војислав Воја Брајовић, глумац

"Николић је био дио наше авангарде, захваљујући чијем таленту, шарму, непосредности и раду смо сви били део Европе и света, покретачи нове стварности."

Слађана Зрнић, глумица

"Велики глумци, творци нашег дјетињства, толико су уткани у нас кроз ликове које су играли да понекад не могу да прихватим чињеницу да могу да умру."

Енис Бешлагић, глумац

"Отишао си тамо гдје ће се твоја људскост наградити. Због тебе сам остављао игру док сам био вани са пријатељима. Трчао у кућу да гледам твоје серије и филмове. Због таквих глумаца сам и уписао Академију."

Дејан Стојиљковић, писац

"Имао сам част да га упознам, разговарам с њим о једном пројекту. Он је све време разговора зрачио смиреношћу какву имају мудри и остварени људи и неком врстом господског шарма какав, претпостављам, имају само они прави градски шмекери."

Марко Кешељ, кошаркаш

"Када некога ниси познавао, а тужан си као да си изгубио пријатеља. Био си узор нашој генерацији. Хвала ти на томе! Почивај у миру, Гаго."

Александра Радовић, пјевачица

"Какав је то само човек, уметник и господин био..."

Тако је говорио вјечити мангуп у филмовима

* "Ти, немој да вређаш, ја сам шлагер певач!" - филм "Ко то тамо пева"

* "Прва ти је горе лево, друга доле десно, трећа… ма не треба ти више, иди иза мене, гледај шта ја радим." - филм "Национална класа"

* "Почео рат, бре, пиз*а ти материна!" - филм "Балкан експрес"

* "Срам те, бре, било, швалерашу један, знаш срам те, бре, било!" - серија "Повратак отписаних"

* "Е нећу да идем у ту бању за попишуре, па куд пукло да пукло!" - филм "Велика фрка"

* "Идемо даље, плакали смо па шта, није забрањено ни војницима…" - филм "Идемо даље"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана