Таленти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци крунисани наградама и похвалама

Мирна Пијетловић
Таленти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци крунисани наградама и похвалама

Бањалука - Више од стотину најбољих са преко 350 радова у пет изложбених простора, представило се на 15. годишњој изложби студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Изложене су слике, графике, цртежи, мозаици, иконе, фотографије, али и радови из области графичког дизајна и интермедијалне умјетности  у просторијама Академије умјетности. У Галерију "Ђура Јакшић" на Филолошком факултету свој таленат су донијели и студенти Академије ликовних умјетности из Требиња.

За ову, до сада најбогатију и најбројнију изложбу, која је отворена у сриједу увече у Универзитетском кампусу пред великим бројем професора, студената и љубитеља умјетности, према ријечима декана бањалучке академије Луке Кецмана, било је тешко одабрати оне који ће бити награђени и похваљени.

- Резултати рада студената и професора академије све се више виде у европским и свјетским оквирима. Познато је да је су неки од наших бивших студената асистенти и предавачи на престижним факултетима у свијету - нагласио је Кецман.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга истакао је да ова изложба представља студентски труд, рад, таленат и ангажовање, које треба видјети и цијенити. Годишњу изложбу отворио је министар просвјете и културе РС Дане Малешевић поручивши да је она круна рада и залагања студената, која потврђује значај потенцијала младе генерације умјетника.

- Својим преданим радом употпуњујете и богатите слику умјетничког простора, какав је и замишљен оснивањем Академије умјетности - поручио је Малешевић студентима Академије.

Награде су уручене бројним студентима, па је тако Музеј савремене умјетности РС додијелио награду Маји Црногорац за најбољи рад на завршној години првог циклуса студија из области ликовних умјетности.

Признање Музеја "Козара" из Приједора за радове из области графике добили су: Душко Бојанић, Никола Дабић и Давид Дроњак, који је награђен и од стране Галерије УДАС.  Приједорска Галерија "96" наградила је Анђела Топић, Сањин Живанић и Даница Новчић. Најбољи рад из области графике припала је Ани Васић, а њен таленат препознала је агенције "Акваријус" из Бањалуке. Наравно и Академија умјетности у Бањалуци је издвојила најбоље студенте и то: за графику Јелену Инђић, за најбољи рад реализован у техници високе штампе Даницу Живанић, за студију-цртеж награђене су Драгана Грашар и Милена Ивић, за  студију-слику признање је припало Глорији Тубак и Зорану Стојановићу.

Најбољу фотографију направила је Јања Бијелић, а вечерњи акт Душку Бојанићу. За мозаик су награђени Сањин Живанић и Јелена Вучић, која је још добила награду за интермедијалну умјетност, а за сликарство је награђен Александар Обреновић.

Предговор каталогу изложбе "Позајмљени облици живота" написао је др Синиша Видаковић.

- Шетајући кроз све артикулисане просторе и спратове, очигледно самообновљеног зигурата умјетности, експресија која слави софистицирану мисао умјетничких записа заводљиво нас увјерава да је нови свијет тако лако уклопити у онај стари - записао је у каталогу изложбе Видаковић.

Сви заинтересовани изложбу ће моћи погледати до 30. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана