Тајне ријечи »Књижевника«

Александра Маџар
Тајне ријечи »Књижевника«

Бањалука - Часопис за књижевност, умјетност и културу "Књижевник" у издању Удружења књижевника Републике Српске, Подружница Бањалука представљен је у вијећници Банског двора Културног центра.

Сви они који се проналазе у свијету писане ријечи са задовољством су слушали главног и одговорног уредника овог часописа Здравка Кецмана који је на најбољи начин представио садржај који се крије на 380 страница овог издања.

- "Књижевник" се може назвати и рјечником посебних, изабраних ријечи. Он читаоцу нуди нова искушења у ријечима и њиховим тајанственим значењима. Свака је ријеч замка испод које стоји семантички и симболички "динамит" -  рекао је Кецман.

На крилима књижевног стваралаштва, како је рекао, читаоцима дарују несвакидашњу "језичку посластицу", пољске поетесе и добитника новоустановљене награде "Европски атлас лирике" Еве Липске.

- Њој је посвећен и посебан темат овог броја часописа. Заљубљеници у писану ријеч имаће прилику да прочитају њену изванредну збирку избраних пјесама "Туристи ријечи" - додао је он.

На страницама "Књижевника" исписна је поезија преведена са пољског, енглеског, руског, словеначког, њемачког и других језика.

У поглављу књижевне критике може се прочитати критичка ријеч Зорице Турјачанин, Миленка Стојичића, Здравка Кецмана, Ружице Комар, Владе Салатића и Момчила Спасојевића.

Посебно су значајне и странице фотодокумената, на којима су приказани важни моменти домаћих писаца који су обиљежили њихов стваралачки рад.

Редакцију која је заслужна што је овај часопис доживио свој 35-36. број чине: Слободан Јанковић, Миленко Стојичић, Александра Чворовић и Ратко Ђогатовић.

Филм

Дио који је односи на филм и који је намијењен љубитељима седме умјетности овај пут обрадила је Моника Поњавић у раду "Концепти живљеног простора".

Кроз примјер два филма "Тилва Рош" и "Бели, бели свет" њена намјера је да покаже како          концепт живљеног простора може утицати на исход два различита филма који суштински приповиједају причу о једном граду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана