Тајне писама Десанке Максимовић

Александра Маџар
Тајне писама Десанке Максимовић

Бањалука - Изложба "Оставићу вам једино речи", у част велике српске књижевнице Десанке Максимовић, отворена је данас у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Поставка је приређена поводом 115. године од рођења пјесникиње и двадесет година рада Задужбине "Десанка Максимовић", у организацији Народне библиотеке Србије и Задужбине "Десанка Максимовић".

Аутори изложбе, која носи назив по почетним стиховима пјесме "Опорука", јесу виши библиотекари Народне библиотеке Србије Мирјана Станишић, Биљана Калезић и Бранкица Ресан.

Изложбу је отворила замјеник министра просвјете и културе РС Ирена Солдат-Вујановић, која је истакла да је Десанка Максимовић, без обзира на године које пролазе од њене смрти, сваким даном све присутнија и јача у свијести људи и у школским уџбеницима.

- Крајем прошле године, љубазношћу песникињине породице, Задужбина "Десанка Максимовић" и Народна библиотека Србије добили су заоставштину која ће чинити легат Десанке Максимовић - испричала је Бранкица Ресан.

Истакла је да је грађа разврстана у неколико сегмената, те да најобимнији дио чине рукописи пјесама који до сада никада нису били изложени у јавности. Међу њима су и биљешке, концепти, прве и посљедње верзије текстова.

- Из богате преписке која је сачувана издвојили смо још неколико целина, међу којима су разгледнице које су јој са путовања слале колеге књижевници, међу њима и Јосиф Бродски, новогодишње честитке, а издвајамо ону од Иве Андрића - казала је Ресанова.

Како каже Ресанова, у времену када је Десанка живјела није било тако квалитетног папира, па је пјесникиња за писање своје поезије често користила слободан простор на разгледницама, али и на картонима од паковања женских чарапа.

Поштоваоци лика и дјела Десанке Максимовић имају прилику да виде и њена лична документа, пасоше, личне карте, службеничке књижице, чланске карте Удружења књижевника Југославије, Матице Српске, као и српског ПЕН центра.

- Посебну целину чине писма Десанке Максимовић руској књижевници Иди Радвољиној и преводиоцу Олги Кутасовој. Ове преписке су изузетно интересантне и непроцењив су извор информација о времену у којем је песникиња живела, али и о  њеном карактеру - нагласила је Ресанова.

Истиче да се из тих писама сазнаје да је Десанка била веома скромна, да није вољела велике прославе, иако је повода било много - од јубилеја које је доживјела, до бројних награда које је примила.

Поставка "Оставићу вам једино речи" има и мултимедијални карактер, јер је допуњена емисијом "Оставштина за будућност" из архиве Телевизије Београд, па посјетиоци могу да виде пјесникињу и да чују њен глас који у заносу изговара свима познате и драге стихове.

Љубав према дјеци

- Десанка је обожавала децу и њима је посветила велики део свог стваралачког опуса. Деца су јој слала пуно писама, која су изложена у посебном кутку за најмлађе, заједно са рукописима песама за децу. Најзанимљивије је писмо једног ученика средње школе који је чуо да ће у четвртом разреду за домаћи задатак морати да анализира Десанкине песме. У том писму он је моли да му она анализира неку своју песму и да то уради тако да он добије највишу оцену - испричала је Бранкица Ресан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана