Тајана Дедић Старовић, умјетница: Сређене жене у оковима друштвених норми

Илијана Божић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Изложба “Мамасита” умјетнице Тајане Дедић Старовић, којом је истраживала вишезначност појма љепоте жене савременог доба постављајући важна социјална питања, тренутно је отворена и доступна посјетиоцима у Галерији “Вагон” у Бањалуци.

Кроз серију видео-аутопортрета, умјетница је прошла захвате и третмане који су свакодневна рутина већине жена. Радови приказују бесконачност циклуса у којима се ове активности обављају, а Тајана Дедић Старовић изложбом “Мамасита” поставља битна питања, као што је “Зашто жене пристају на толико бола и трошења времена и новца зарад љепоте?”. Једно од тих питања је и “Шта ћемо са предрасудама које друштво има према женама које све раде за своју љепоту?”. На изложби ћете моћи погледати видеа на којима умјетница фарба косу, скида длаке, како затеже стомак, те ставља хијалурон у усне.

О свему томе разговарали смо са Тајаном Дедић Старовић, која је за “Глас Српске” истакла да је назив изложбе “Мамасита” заправо иначица из поп културе у којој се усталио назив мамасита за згодне жене које се сређују, за оне којима је стало до изгледа и које су самосвјесније по том питању.

- С друге стране, реченица која објашњава назив поставке је и “Склизнуо си у мој ДМ и рекао си ми да сам права мамасита”. То је реална прича, јер се мушкарци тако знају јавити женама. То ми је била инспирација за назив - објаснила је она.

Како је казала, овом изложбом је пробала да прикаже свакодневицу већине жена.

- Процеси сређивања су део нашег живота, али и културе, па и бонтона. Кроз разговор са многим женама схватила сам да ако нису сређене, то је некултурно у одређеним групама људи и институцијама. То је један аспект, а други аспект је осуда коју ми као друштво имамо према женама које се сређују. Ако видимо жену која је затегнута и сређена, често се деси да немамо најбоље  мишљење, о њој што је потпуно сулудо - казала је она.

Нагласила је да је ову изложбу радила из позиције неког ко нити се претјерано шминка, нити ради већину ствари које је представила.

- Зато сам се изложила, да себе поставим у улогу те особе и да видим који су то процеси размишљања. Схватила сам да жене то не раде због мушкараца. Већина их то ради због себе и због прихваћености у друштву - рекла је она.

Истакла је да с друге стране имамо проблем што друштво то не прихвата, и што нас оптерећује “шта ће ко рећи”. Разговарајући о том обазирању на коментаре људи из околине, дотакле смо се и питања јесу ли жене након свих тих сређивања срећне и задовољне.

- У позадини свих тих третмана је увек нека врста несигурности, а питање је да ли је она произведена из неког личног момента или притиска околине. Није то нужно ни лоше, јер сви ми имамо неке несигурности. Само је питање да ли дозвољавамо да се то исказује на лош начин или ћемо то маскирати овим стварима - казала је она.

Додала је да вјерује да постоје особе које су срећне и испуњене ако потреба за овим типом уређивања долази изнутра, док  с друге стране постоје особе које нису срећне, а непрестано пролазе кроз те процесе само да би задовољиле неке потребе које не могу на други начин.

- Волела бих да скренем пажњу да се одређени видео-радови на поставци циклично понављају јер сви ови процеси нису једнократни - рекла је она.

Према њеним ријечима, циљ овог рада је био документовање и приказивање с потпуно неутралне тачке, а како је казала, посматрач ће да закључи шта је поента.

Изложба “Мамасита” је отворена до 28. октобра у Галерији “Вагон”.

Перспектива

Тајана Дедић Старовић је истакла да јој је драго што се Исидора Бранковић усудила да покрене Галерију “Вагон”.

- Успела је у Бањалуци да изгура оно што смо покушавали раније. Ова галерија је оно што је Бањалуци фалило, јер осим Музеја савремене умјетности РС и Музеја РС, немамо ниједну галерију у којој би могла да буду представљена алтернативнија дела. Овде је главни проблем недоступност званичних институција алтернативним уметницима - рекла је она.

Нагласила је да Бањалука има много да понуди, али је ријеч о затвореној средини, те да Галерија “Вагон” у том смислу представља перспективу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана