Тагоре добија споменик у Београду

Срна
Тагоре добија споменик у Београду

БЕОГРАД - Индијски пјесник, драматург и филозоф Рабиндранат Тагоре добиће споменик у Београду, одлучено је данас на сједници Скупштине града. Спомен-биста биће постављена у Парку пријатељства на београдском Ушћу.

Тагоре је први књижевник из Азије који је добио Нобелову награду за књижевност, а на својој европској турнеји у новембру 1926. године посјетио је Београд, гдје је одржао предавање на Београдском и Коларчевом универзитету.

Иницијативу за подизање споменика поднијела је Амбасада Индије у Београду, а усвојила је Комисија за споменике и називе улица и тргова.

Тагоре је написао више од 1.000 поема, 24 драме, 2.000 пјесама и осам романа, као и велики број есеја и друге прозе, а главни циљ му је било повезивање Истока и Запада и превод поезије на енглески језик.

Замјеник предсједника Скупштине града Београда и предсједник Комисије за споменике и називе улица и тргова Андреа Радуловић истакла је да Београд на овај начин чува сјећање на људе који су несебично дали велики допринос развоју културе.

Тагоре је током боравка у Београду давне 1926. године, у новембру, одржао два предавања о индијској филозофији, култури и стању савременог свијета и добио велике овације.

Сусрео се са владиком Николајем Велимировићем и бројним српским интелектуалцима, а на поласку је као поклон добио збирку народних рукотворина, међу којима један српски костим, у злату, израђен на Косову у 18. вијеку.

Пјесник је посјетио друштвени дом Хришћанске заједнице младих људи, гдје га је дочекао епископ Николај Велимировић и поздравио бесједом која се дуго потом препричавала.

Одговарајући на Николајеву бесједу, Тагоре је, између осталог, рекао да је врло срећан што “може да види народ који се много разликује својим осјећањем од осталих западних народа”.

“Ја волим овај народ што има спонтано осјећање, што има топло срце које умије да одушеви... Ја се осјећам као птица која има два гнијезда на двије супротне обале. Ја сам срећан што се налазим у земљи пребогатој љубављу...”, рекао је тада Тагоре.

Једна од основних његових мисија била је повезивање Истока и Запада, због чега је приближавао западну културу Индији, а индијску и своју поезију преводио је на енглески језик.

Тагоре је 1913. године добио Нобелову награду за књижевност, док га је 1915. године британска Влада прогласила за витеза, а ове титуле се одрекао послије масакра у Амрикару 1919. године, у знак протеста против владара.

Из Београда је Тагоре понио поклон - збирку народних рукотворина, међу којима један српски костим, у злату, израђен на Косову у 18. вијеку.

 Велики индијски пјесник и филозоф Рабиндранат Тагоре, добитник Нобелове награде за књижевност 1913. године, умро је 1941. у Калкути, граду у коме је и рођен 1861.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана