Свјетска смотра писане ријечи отвара врата

Мирна Пијетловић
Свјетска смотра писане ријечи отвара врата

Франкфурт - Најпрестижнији свјетски сајам књига отвара данас своја врата за љубитеље писане ријечи у Франкфурту. Почасни гост ове године је Финска, а наступиће више од 7.000 излагача из 102 земље. Организатори очекују близу 300.000 професионалних посјетилаца из свих земаља свијета.

Писци ће током три дана франкфуртског сајма припремити нешто што организатори називају "поклоном политичарима" у оквиру нове иницијативе "Франкфурт на тајном задатку".

Директор сајма Јурген Бос каже да овај потез одражава осјећај самопоштовања међу писцима који ће се бавити свјетским проблемима, попут шпијунског скандала америчке безбједносне агенције, утицаја слободне трговине и сукоба између традиционалних издавача и онлајн гиганта "Амазона".

Данска књижевница Џејн Телер, један од покретача иницијативе, нада се да ће писци слободно говорити о свим питањима и наћи идеје које нису прошле кроз филтер.

- Надам се да ће на тај начин дати нови правац и могућности свијету који је, чини ми се, запао у политички ћорсокак - рекла је ауторка.

На сајму у Франкфурту појавиће се позната имена попут Паула Коеља, Херте Милер, Кена Фолета. Око двије трећине од преко 7.000 излагача долази из иностранства. Издавачи из Сирије, Украјине и Авганистана биће присутни на сајму, док ће финска култура и литература бити почасни гост овогодишњег сајма.

Порастао је и број азијских издавача, будући да издавачи из других крајева свијета "мјеркају" млада, образовања гладна тржишта попут Индонезије.

Битка између "Амазона" и издавачког конгломерата "Хацхетте" и скандинавског издавача "Бониер" сасвим сигурно ће изазвати жестоку расправу у Франкфурту.

Међународни сајам књига у Франкфурту трајаће до 12. октобра, а своја издања представиће 20 издавачких кућа куће из Србије на националном штанду, као и неколико њих из Републике Српске.

У Агори франкфуртског сајма данас ће бити објављена и имена овогодишњих добитника Европске награде за књижевност.

Будућност књиге

Франкфуртски сајам традиционално истражује будућност књиге као медија. Е-књиге и све већи број самиздата промијенили су лице индустрије посљедњих година, а европска финансијска криза такође је оставила трага.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана