Свјетска премијера опере "Владимир и Косара" 28. марта у СНП

Tanjug
Foto: Ilustracija

НОВИ САД - Српско народно позориште припрема праизведбу опере "Владимир и Косара" у оквиру програмског лука "Сеоба" Европске престонице културе за 28 март, а новосадски композитор, овогодишњи добитник фебруарске награде Града Новог Сада, Стеван Дивјаковић,написао је дјело које ће баш на дан позоришта бити први пут пред публиком.

 

Прича о Владимиру и Косари једно је од најстаријих предања на Балкану.

То је трагична љубавна прича из времена прије Ромеа и Јулије, Тристана и Изолде, времена прије Немањића.

Свједочанство о овој великој љубави и њеном трагичном крају, осим у бројним умјетничким дјелима која су говорила о њој чува се у Вељим Николићима, надомак Бара. Зато је редитељу Александру Николићу рад на овој представи био велики изазов.

"Велики је изазов кад год се ради светска премијера, кад год се ради праизведба. Немате запис како је неко други то урадио или туђу визуализацију. С друге стране, без обзира на тај тежак подухват, јер сви улазимо у непознато, као редитељ волите да сте први делу удахнули живот и то што ће од ваше интерпретације зависити наставак живота тог дела. Наш композитор и либретиста Стеван Дивјаковић је написао изванредно дело које је јако узбудљиво, у најбољем духу велике романтичарске опере" казао је Николић и додаје да су сви који су радили на опери били увучени увучени у ту музику.

"Пробе се завршавају а ми гледамо од првих скица како се све слаже у велику целину. Надам се да ће ова наша сценска поставка бити добра одскочна даска за ово вредно дело које би требало да настави да живи. Моја поставка је снолика, у духу неког ониричног реализма, реализма сна. Интересује ме како би неки други редитељ видео дело. Последњих дана размишљам често о томе" каже редитељ Александар Николић.

Косару игра Марија Јелић, наш чувени сопран.

Она је у претходној години наступала са Пласидом Домингом, Елином Гаранчом, Хозеом Куром и имала солистички концерт у Карнеги холу.

Каже да је сваки нови пројекат изазов.

"Специјално је задовољство ипак када радите светску премијеру опере и јако сам срећна што учествујем у овој. Лик Косаре је заиста захтеван јер постоји градација од почетка до краја представе. Она је ћерка бугарског цара Самуила и удаје се за дукљанског краља Владимира. У њој се превиру различита осећања током представе, међутим она је девојка која доживљава само један моменат истинске среће у овом делу и на жалост две велике трагедије. Она губи и оца и мужа. Ми у историји балканских народа имамо велики број љубавних трагедија, али бих ја волела да размишљамо о љубави као светлој тачки у овом делу и да је доживимо као ванвременску, ванисторијску и вангеографску јер мислим да на крају можемо да схватимо шта значи бити слободан" рекла је Марија Јелић.

Стеван Каранац ће се наћи у улози Владимира, а Бранислав Станков и Васа Стајкић ће играти Владислава и цара Самуила.

"Пројекат је врло значајан јер се ради о делу националног композитора и нашег Новосађанина Стевана Дивјаковића, а значајно нам је и да вратимо на сцену неке старе и заборављене прице. Наравно, значи нам и што ће премијера бити одиграна баш на дан Српског народног позоришта" каже Бранислав Станков.

Карте за премијеру су већ распродате, па је Српско народно позориште додало још један термин, тако да је прва реприза заказана већ сљедећег дана, у уторак, 29. март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана