Свјетска премијера дјела Владе С. Милошевића

Срна
Свјетска премијера дјела Владе С. Милошевића

БАЊАЛУКА - Концерт посвећен Хиландару, који се вечерас одржава у Бањалуци, јединствен је догађај јер ће присутни имати прилику да присуствују премијери дјела “Хилендар – свечана поема”, рекао је Срни Душан В. Урошевић, члан Организационог одбора манифестације “Дани Владе С. Милошевића”.

“Ово је историјски тренутак за Бањалуку и за Републику Српску. Осим тога, на репертоару је композиција академика Светислава Божића "Ноћ у Хиландару". То није случајно. Оба композитора боравили су на Светој Гори и у Хиландару”, рекао је Урошевић пред почетак концерта.

Он је додао да дјела на клавиру изводи свјетски познати пијаниста Александар Синчук из Русије, који већ годинама живи и ствара у Србији, а диригенти су Бранка Радошевић Митровић и Дејан Савић.

Концерту у Банском двору у Бањалуци присуствује предсједник Републике Српске Милорад Додик, игуман манастира Хиландар Методије, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и бројни други гости из јавног и културног живота Српске.

Традиционална манифестација “Дани Владе С. Милошевића” одржава се у Бањалуци од 1999. године, а установљена је поводом обиљежавања годишњице рођења академика, етномузиколога, композитора и музичког педагога, једног од највећих имена умјетничке музике Републике Српске и БиХ.

Организатори манифестације су Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошко друштво Републике Српске.

Програм овогодишње манифестације траје до 27. априла и изводи се у Банском двору, Музеју Републике Српске, Академији умјетности, Народном позоришту Републике Српске, као и у Великој дворани Задужбине Илије Коларца у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана