Свјетска криза у фокусу умјетника

Пише:Мирна Пијетловић
Свјетска криза у фокусу умјетника

Бањалука - Овогодишња тема бијенала “Све будућности свијета” могла би се такође схватити и као “Све свјетске кризе”, јер атмосфера на централној изложби у Арсеналима одаје мрачан утисак као посљедицу политичких и економских криза, ратова, експлоатације људи и природних ресурса.

Утисак је ово чланова стручног тима кустоса Музеја савремене умјетности Републике Српске који су били гости на отварању 56. бијенала умјетности у Венецији, које представља најзначајнију свјетску манифестацију која већ више од стотину година даје увид у нове трендове савремене умјетности.

- Иако назив изложбе наводи на гледање унапријед, ка будућности, већина радова се базира на прошлости, па је самим тим присутно доста архивске грађе и докумената, који очигледно указују на циклично понављање свјетских криза - истакли су из Музеја савремене умјетности РС.

Кустос овогодишњег бијенала Оквуи Енвезор одабрао је умјетнике из цијелог свијета за централну изложбу, са посебним акцентом на оне који су били искључивани из неких ранијих селекција, јер су представљали другачији поглед на свијет. У ову изложбу укључен је и рад умјетнице из БиХ Маје Бајевић. На једном од пратећих програма бијенала учествовали су и умјетници Јусуф Хаџифејзовић и Гордана Галић-Анђелић.

Оно што свакако не треба заобићи, према препоруци стручњака из МСУРС, је руски павиљон који је као и сваког бијенала међу најбољима, са својим ефектним радовима и квалитетном продукцијом. Ове године павиљон први пут представља жена, умјетница Ирина Накхова. И ове године су, очекивано, међу водећим павиљонима по концепту и продукцији свакако павиљони Њемачке, Француске, Америке, Велике Британије.

Ове године БиХ нема павиљон на бијеналу, али је одлазак у Венецију био прилика за обнављање контаката који су успостављени 2013. године, када је МСУРС био организатор павиљона БиХ.

- Примарни циљ ове посјете био је и обилазак неколико могућих локација које би могле послужити као простор за реализацију павиљона БиХ 2017. године будући да је стручни тим Музеја савремене умјетности РС у кадровском, техничком и продукцијском смислу потпуно спреман да преузме ову обавезу - закључили су из МСУРС.

Атракција

Освјежење бијенала од “тешких” тема, истичу из тима кустоса Музеја савремене умјетности РС, је павиљон Јапана који је у потпуности испуњен просторном инсталацијом неколико стотина кључева који се спуштају са плафона на црвеној кончаној мрежи. Атмосфера у павиљону је у потпуности поетична и медитативна, па је Јапан ове године међу главним атракцијама.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана