Свјетска елита у част Николи Тесли

Курир
Свјетска елита у част Николи Тесли

Београд - На Иришком вијенцу од 12. до 15. септембра окупиће се умјетници и научници из Србије и света како би сачували успомену на Николу Теслу, једног од најгенијалнијих Срба свих времена, преноси “Курир”.

У фантастичном амбијенту Националног парка „Фрушка гора”, на самом врху планине, у хотелу „Норцев”, биће одржан тродневни фестивал „Никола Тесла - сикрет конекшн самит” поводом 70 година од смрти чувеног научника.

Суштински циљ организатора скупа јесте да се универзалне, вјечне и никада непревазиђене поруке и вриједности које нам је Тесла оставио пренесу млађим генерацијама.

- Манифестација ће бити подељена у неколико симултаних и паралелних токова дешавања, од којих сваки представља мали сегмент за себе. У сарадњи с Музејом Николе Тесле из Београда биће постављена изложба посвећена нашем великом научном раднику - наводе организатори у саопштењу.

Посебан сегмент чиниће предавања о Теслином стваралачком опусу, а биће и дио посвећен музици и филму.

Биће представљене разне форме музичког стваралаштва, од класике до модерног, електронског, инспирисаног Теслом, до „музике на струју”, биће извођене и нумере које су биле популарне у Њујорку двадесетих и тридесетих година 20. вијека, као репрезентативни етно-мотив личког и, паралелно, сремског краја.

Програм „Тесла филм” замишљен је као ревија најзначајнијих и најзанимљивијих играних, документарних, телевизијских и кратких филмова и серија, разних видео-радова, спотова, па и цртаних филмова инспирисаних Николом Теслом који се свакодневно, у цијелом свијету, стварају и постављају на “Јутјуб”.

Окупљање елите у манастиру

Посјетиоце и учеснике фестивала угостиће манастир Шишатовац, гдје ће бити организовано донаторско вече.

Идеја је да манастирска трпеза окупи сам врх српског привредног, научног, образовног, културног, спортског и медијског, па и политичког естаблишмента ради подсећања на славну духовну и културну историју овог простора, за који је Тесла био везан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана