Свјетлосни записи Јована Бабића на изложби

Цвија Мркоњић
Свјетлосни записи Јована Бабића на изложби

Бањалука - Изложба фотопортрета и фотоапарата под називом "Записано свјетлошћу" аутора Јована Бабића отворена је у Банском двору Културном центру у оквиру обиљежавања славе града Бањалука - Спасовдана.

Поставку је у уторак увече отворио градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић. Он је нагласио да је изложба дар и високо признање Бањалуци пред њену крсну славу.

- Гледајући и уживајући у сваком лицу на овој изложби можемо да испричамо приче ликова које познајемо и не познајемо  - казао је Гаврановић.

На изложби је приказано око 70 фотопортрета људи различитих старосних доба, углавном на црно-бијелим фотографијама снимљеним у различитом периоду.

- Бавим се фотографијом као аматер, али сам том послу прилазио са љубављу. Ова изложба је специфична и изузетна јер обједињује средство којим је стварана и  саму фотографију - казао је Бабић.

Аутор је истакао да су све фотографије снимљене аналогним фотоапаратом, те да су ријетке колорне.

- Нисам љубитељ фотографије у колору, а сматрам да је нестанком црно-бијеле технике нестала и умјетничка фотографија - рекао је Бабић.

На изложби љубитељи умјетности могу да погледају и око 50 фотоапарата које је Бабић сакупљао годинама и како каже помоћу њих покушао да фиксира на портретима оно што други нису видјели.

- Нисам имао новца да фотоапарате купујем на аукцијама, али добијао сам их на поклон од људи који су видјели да то волим и цијеним - рекао је аутор изложбе.

Истиче да фотографија као документ има веома велику вриједност, те каже да је сваки човјек историја, а сваки фотоапарат има своју причу. 

На отварању изложбе биле су бројне личности из јавног и културног живота Републике Српске и Бањалуке.

Галерија

Јован Бабић је новинар, књижевник и публициста, а на портретима се види галерија људи са којима је током живота долазио у додир. Међу познатим личностима на портретима су приказани Владимир Дедијер, Младен Ољача, Владимир Настић, Васа Чубриловић, као и обични грађани и дјеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана