Свједочење Малале привукло читаоце

Весна Поповић
Свједочење Малале привукло читаоце

Армије посјетилаца на 59. међународном београдском сајму књига које су "окупирале" штандове излагача тражећи књигу више показале су да штампана ријеч није изгубила битку са електронским садржајем.

Сваки штанд имао је свог фаворита, а у мору наслова и тема сваки читалац је могао да нађе нешто за себе. Ипак, посјетиоци сајма највише су били заинтересовани за новије наслове као што су "Фајронт у Сарајеву" Нелета Карајлића и аутобиографија "Ја сам Малала" Малале  Јусафзаи, добитнице Нобелове награде за мир. 

Главни уредник и директор издавачке куће "Архипелаг" Гојко Божовић за "Глас Српске" каже да и даље постоје читаве генерације читалаца које желе да читају књиге "на папиру".

Најтраженији наслови на овом штанду су књиге Давида Гросмана "До краја земље" и "Изван времена" те роман Мајкла Канингема "Сњежна краљица". Интересовање постоји и за књиге домаћих аутора Милета Продановића "Витилиго", Немање Ротара "Сутрадан после детињства", биографију пјесника Мирослава Мике Антића.

Истакао је да су безвременски хитови међу читаоцима дјела Данила Киша која свакодневно траже све генерације.

- Објавили смо целокупну књижевност Данила Киша од најранијих прича, новела, есеја, филмских сценарија па до романа. Кључни разлог зашто објављујемо Киша и зашто га читамо је његово дело. И управо у том духу вредности које почивају у модерној књижевности јесте и наш овогодишњи слоган са којим наступамо на Сајму књига "Није све лоше - књиге су добре" - рекао је Божовић.

Директор маркетинга издавачке куће "Лагуна" Ана Спасојевић рекла је да од првог дана сајма влада велико интересовање посјетилаца за њихов штанд. Изложена је цјелокупна продукција "Лагуне" која броји више од 2.000 наслова, а између два сајма објавили су више од 540 наслова, од чега је 330 нових књига.

- Још се "Прељуба" Паола Коеља највише тражи као и "Фајронт у Сарајеву" Нелета Карајлића, "Каинов ожиљак" Дејана Стојиљковића и Владимира Кецмановића те "Спас 2" - наставак књиге "Спас" Исидоре Бјелице - рекла је Спасојевићева.

Према њеним ријечима, траже се и наслови кинеског нобеловца Мо Јена, али и дјечије књиге.

На штанду "Еуро Гиунти" су рекли да су дјела Кена Фолета апсолутни фаворит читалаца.

- Иако није ново издање, међу траженијим књигама је и биографија Малале Јусафзаи, добитнице Нобелове награде за мир, затим крими-роман "Зов кукавице" који је написала аутор саге о чаробњаку Харију Потеру Ј. К. Ролинг, али под мушким именом Роберт Галбрајт - прецизирали су на овом штанду.

Своју сајамску понуду формирали су на основу топ-листа најчитанијих књига у Великој Британији и Италији.

- Поред понуде белетристике, базирали смо се и на историјске наслове јер се у овој години обиљежава сто година од почетка Првог свјетског рата. Представили смо монографију Душана М. Бапца "Србија и Русија у великом рату" затим књигу Петра В. Муљтатулија "Голгота руске царске породице" и "Страдање Србије у Великом рату", које је приредила Светлана Кућубић-Ружић - објаснили су на штанду.

Хрватска

На обједињеном штанду издавача из Хрватске најтраженији су наслови Ведране Рудан, Миљенка Јерковића те Анте Томића. Нагласили су да велико интересовање влада за књижевне класике, а посебно дјела Мирослава Антића, Живојина Павловића и Миодрага Булатовића.

- Осим тога, продаје се и стручна литература, посебно она која се употребљава у раду са дјецом која су прошла трауму - објаснили су на овом штанду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана