Светозару Цветковићу признање за „Пуцње у Марсеју"

ГС
Светозару Цветковићу признање за „Пуцње у Марсеју"

Глумац и филмски продуцент Светозар Цветковић добио је награду за најбољу споредну улогу у филму „Пуцњи у Марсеју" (Bullets Over Marseille) на интернационалом филмском фестивалу "Fusion" саопштили су продуценти.

Фестивал, који окупља бројне филмске ствараоце из целог света, ове године одржан је виртуелно, и то паралелно у Бриселу, Валенсији и Варшави. "Fusion" се заправо састоји од четири фестивала и одлична су прилика филмским уметницима како за упознавање, размену искуства и идеја, тако и због могућности сарадње на различитим пројектима.

Радња филма Пуцњи у Марсеју редитеља Гордана Матића заснована је на транскрипту са суђења атентаторима на краља Александра од Југословенског и француског министра Луја Бартуа у Марсеју 9. октобра 1934.

Публика има прилику да прати делове судског процеса терористима који су били саучесници атентатора Владе Георгијева Черноземског. Светозар Цветковић тумачи лик браниоца атентатора, Сана Обана.

„Овакве награде највише радују. Нити знаш да си био у конкуренцији, нити те људи који одлучују о награди знају... Виде те и ето награде. Драго ми је због филма, редитеља, глумаца и целе екипе, посебно јер је један филм скромног буџета, а великог резултата постао препознатљив" изјавио је поводом освајања награде Светозар Цветковић, преноси РТС.

Филм редитеља Гордана Матића трага за одговором на питања: „Да ли је Други светски рат заправо почео тог 9. октобра 1934. године пуцњима у Марсеју на краља Александра и министра Бартуа? и „Да ли би можда Европа и свет били другачији да је спречен атентат за који су сви знали да се спрема?"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана