Светозар Цветковић, глумац за Глас Српске: Годи када признање дају они који вас први пут гледају

Александра Глишић
Светозар Цветковић, глумац за Глас Српске: Годи када признање дају они који вас први пут гледају

Београд - У глумачко умијеће, харизму и енергију Светозара Цветковића одавно се увјерила публика и критика у региону, а велико признање за његово стваралаштво сада је стигло из Хјустона.

Умјетник који је бриљирао у бројним позоришним и филмским улогама широм бивше Југославије освојио је награду критике за најбољег глумца на 50. међународном филмском фестивалу "Worldfest". За "Глас Српске" присјетио се како је изгледало снимање филма "You go to my head" чију режију потписује белгијски продуцент и редитељ Димитри Де Клерк.

- Тај филм сам снимао пре две године у Мароку, то је једна потпуно независна француско-америчко-немачка копродукција са јако малом екипом. Снимали смо у Маракешу и добрим делом у Сахари - рекао је Цветковић.

Захваљујући новом признању српски глумац нашао се у друштву славних холивудских Натали Портман, Џефа Бриџиса и Кејсија Афлека који су такође награђени у Хјустону. 

- Реч је о филму који доноси занимљиву љубавну причу о двоје људи. Тумачим лик архитекте која наилази на жену која је изгубила памћење у саобраћајној несрећи. Он покушава да јој врати памћење уверавајући је да је његова жена. Тако се између њих рађа љубав и онда долази до заплета - открива Цветковић.

Глумац који је одиграо више од осамдесет филмских улога признаје да се ово остварење разликује од свега што је претходно радио.

- Само снимање је било дивно искуство јер се одвијало на потпуно невероватном месту. Не знам када бих провео два месеца у бедуинском кампу у Сахари, да нисам снимао филм - прича Цветковић.

Прича да је малобројна филмска екипа одлично функционисала на сету и да је га пријатно изненадила вијест да филм ушао у конкуренцију фестивала у Хјустону. И редитељ Димитри де Клерк награђен је на истом фестивалу, гдје је добио награде за режију и филм у цјелини.

- Прилично годи када награду дају критичари који вас никада нису ни гледали нити знају о коме се ради него просто само гледали само филм - признаје Цветковић.

Док прави малу паузу између бројних телефонских позива пријатеља и новинара, који га зову због новог признања глумац се спрема за снимања која је раније договорио.  

- Има много нових пројеката који ме очекују. Оно што ме прво очекује је ТВ серија "Инсајдер" у Македонији - најавио је Цветковић.

Између театра и камере

Светозара Цветковића убрајају међу најбоље позоришне глумце у региону, а то је доказао и бројним наградама међу којима је и и "Милош Жутић". Међу филмским улогама које је остварио издвајају се оне у филмовима "Мистер Монтенегро", "На путу за Катангу", "Време чуда", "Глуви барут", "Ни на небу ни на земљи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана