"Свесрпски дечији сабор" од 25. до 28. маја у Београду

Срна
Foto: Ђорђе Милићевић

БЕОГРАД- Четвородневни фестивал "Свесрпски дечији сабор" почеће у четвртак, 25. маја, у Београду под покровитељством предсједника Србије Александра Вучића, најавио је министар без портфеља у Влади Србије задужен за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић.

Ова манифестација има за циљ да окупи дјецу српског поријекла узраста од девет до 13 година из дијаспоре, региона и Србије, и да успостави снажне везе са матицом.

Учесници овог догађаја долазе из Аустрије, Сјеверне Македоније, Мађарске, Њемачке, Румуније и Хрватске и биће смјештени у породицама својих вршњака из Основне школе "Старина Новак", саопштено је из Владе Србије.

Милићевић је на онлајн консултативном састанку са представницима организација Срба у региону и дијаспори истакао да је то снажан показатељ подршке коју Србија пружа дјеци из Србије широм свијета и њиховој повезаности са матицом.

"Овај фестивал ће бити испуњен богатим културно-уметничким програмом који ће деци омогућити да се повежу са српском историјом, културом и традицијом на јединствен начин", истакао је Милићевић.

Он је додао да то омогућава да се очува српско културно насљеђе, језик и традиција, али такође ствара и јаку везу између генерација.

"Боравак учесника у домовима својих вршњака омогућиће им да искусе аутентичан поглед на Србију, да се упознају са својом културом, историјом и обичајима из прве руке", рекао је Милићевић.

Милићевић је најавио да ће ово министарство током јула и августа, у сарадњи са локалним самоуправама, организовати и љетне кампове за младе из дијаспоре у више од 20 градова широм Србије.

"Ови кампови ће омогућити деци из дијаспоре да упознају своју матичну земљу на јединствен и инспиративан начин. Кампови су намењени да ојачају њихову повезаност са Србијом, да им пруже прилику да се упусте у авантуру истраживања своје културне баштине, природних лепота и богате историје", додао је он.

Према његовим ријечима, ови кампови ће бити тематски, прилагођени интересима и афинитетима младих, неки ће се фокусирати на спортске активности, други на културно-умјетнички изражај, док ће трећи бити посвећени екологији и научним истраживањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана