Шведска: Родна (не)равноправност у биоскопима

Aгенције
Шведска: Родна (не)равноправност у биоскопима

Биоскопи у Шведској увели су ознаке за филмове које указују на родну равноправност, односно неравноправност међу половима у филмовима.

Филм да би добио ознаку "А" мора проћи такозвани Бекдел тест, што значи да мора имати најмање два именована женска лика која међусобно говоре о нечем другом осим о мушкарцима.

"Цијела трилогија 'Господари прстенова', сви филмови 'Ратова звијезда', 'Друштвена мрежа', 'Петпарачке приче" и сви осим једног 'Харија Потера' не пролазе тест", рекла је Елен Тејле, директорка биоскопа Био Рио у Стокхолму који пркизују умјетничке фолмове.

Био Рио је један до четири биоскопа у Шведској која су покренула нови систем означавања како би указали на то колико мало филмова пролази тест родне равноправности.

Већина посјетилаца је позитивно реаговала на иницијативу и "некима од њих су отворене очи", рекал је Тејле.

На вјеровања о улози жена у друштву утиче чињеница да се у филмовима ријетко може видјети "жена суперхерој или жена професор или особа која пролази кроз узбудљиве изазове и савлађује их", рекла је Тејле, додајући да ове ознаке ништа не говоре о квалитету филма.

Државни Шведски филмски институт је подржао инцијативу, а скандинавски кабловски телевизијски канал Виасат филм је саопштио да ће почети да користи те ознаке.

Бекдел тест је добио име по америчкој цртачици стрипова Алисон Бекдел која је 1985. увела ту идеју у свој стрип "Dukes to Witch Out For".

Ни у Шведској, која је на врху у свијету по родној равноправности, нису сви одушевљени новим ознакама.

Блогерка Тања Бергквист која пише о "родним лудовању", рекла је да они који хоће другацције филмове треба сами да их праве, а не да упиру прсте у друге, док филмски критичар Хинек Палас наводи да Бекдел тест не открива много о родној равноправности.

"Постоји баш много филмова који пролазе Бекдел тест који уопште не помажу друштву да буде равноправније или боље, и много филмова који не пролазе тест а који су фантастични кад је ријеч о тим стварима", рекао је Палас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана