Свечано отворен легат Мирослава Караулца

Агенције
Свечано отворен легат Мирослава Караулца

Мркоњић Град - У Народној библиотеци у Мркоњић Граду свечано је отворен легат познатог књижевника, критичара и есејисте Мирослава Караулца, преносе агенције.

Караулац је био везан за Мркоњић Град, свој родни крај, па је породица одлучила да његове књиге и личне ствари поклони завичају, што је и била жеља овог књижевника.

Брат познатог књижевника Лазар Караулац рекао је на синоћњој свечаности да ће легат сачувати трајну успомену на Мирослава.

- Легат пружа могућност да заинтересовани дођу до материјала који је Мирослав обрађивао и да то наставе, а његове кључне теме су османска Босна и Иво Андрић - рекао је Лазар Караулац.

Директор Народне библиотеке Биљана Ћелић рекла је да је у овој установи издвојена посебна просторија за Караулчеве књиге.

- Осим 870 књига, добили смо и неке Карауччеве личне ствари. Легат је битан за наш град јер је он био велики човјек и свјетски признат по свом раду - истакла је Ћелићева.

Она је позвала грађане Републике Српске да посјете легат гдје могу наћи драгоцјене информације.

Поводом овог свечаног догађаја, глумци Градског позоришта извели су перформанс по Караучевом тексту, након чега је бањалучки књижевник Миленко Стојичић одржао бесједу о Караулцу.

Стојичић је рекао да Мркоњић Град у протеклих 200 година представља интелектуално културно језгро и да постаје једна од пријестоница књижевности.

- У Мркоњић Граду су рођени људи који су га прославили својом научном, књижевном, мисаоном и сваком другом мисијом. Радујем се што је ово друга спомен-соба или легат у овом граду након легата Милана Будимира, једног од највећих европских хелениста - додао је Стојичић.

Овом културном догађају присуствовао је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Мирослав Караулац студирао је романистику на универзитетима у Сарајеву и Београду, а докторирао је на Универзитету у Стразбуру.

Радио је као професор, новинар, драматург, лектор и предавач на универзитетима у Лиону и Дижону.

Један је од најбољих познавалаца и тумача дјела Иве Андрића.

Преминуо је 2011. године у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана