Свечана одора Светог кнеза Лазара у Музеју СПЦ VIDEO

ГС
Свечана одора Светог кнеза Лазара у Музеју СПЦ VIDEO

Једна од најзначајнијих средњовјековних реликвија српског народа, свечана одора Светог кнеза Лазара, чува се у Музеју Српске православне цркве у Београду.

Захваљујући дигиталној реконструкцији, односно 3Д моделу, сада је доступан детаљан приказ како је она изгледала у свом изворном облику.

Одора Светог кнеза Лазара један је од ријетких оригиналних текстилних предмета који је сачуван из периода средњег вијека. Захваљујући дигиталној технологији доступна је јавности.

- Одора Светог кнеза Лазара није сачувана у свом изворном облику, има недостајуће дијелове и наша је жеља да посјетиоци Музеја имају потпуни доживљај и осјећај како је у ствари она првобитно изгледала - каже Владимир Радовановић, управник Музеја Српске православне цркве.

Дигитална реконструкција је дио ширег пројекта и круна вишегодишњег рада и истраживања. Омогућава увид у цјеловит изглед одоре и детаље који се не могу видјети голим оком.

- Одора кнеза Лазара направљена је од свиле из италијанског града Лука, која се зове лампас. Она је добила и реконструкцију свих дугмади која су постојала на одежди, дакле то је 41 дугме, по девет на самим рукавима - наводи Наталија Стокановић, кустос Музеја Српске православне цркве.

Замјеник управника Музеја СПЦ Миљана Матић каже да је ријеч о изузетно драгоцјеној тканини која има и златовез и врло необичне мотиве.

- То рецимо представе адосираних лавова, сам тај одабир мотива указује на чињеницу да је кнез Лазар несумњиво морао учествовати у одабиру таквог мотива - појашњава Матићева.

3Д модел се може видјети у двије верзије - у боји одоре која одговара оној у Музеју, али и, у тада уобичајеном, владарском пурпуру. Нова истраживања су показала да је одора настала у трећој четвртини 14. вијека, за вријеме живота кнеза Лазара и да ју је светитељ носио. Српски народ успио је да је сачува кроз вијекове.

- Ако само узмемо чињеницу да је он током Другог свјетског рата спасен испред усташког уништавања, заједно са моштима Светог кнеза Лазара који су 1942. године донесена током ратних збивања и током окупације, говори колико је и у тим тешким тренуцима, скоро најтежим за наш народ, била преокупација сачувати и спасити те предмете - наводи Радовановић.

Захваљујући напорима Музеја СПЦ и 3Д моделу који пружа детаљан приказ оригиналне одоре, њен значај и љепоту упознаће и будућа покољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана