Свечана академија посвећена очувању српског језика и писма

Срна
Свечана академија посвећена очувању српског језика и писма

Бијељина - Свечаном академијом "Филип Вишњић и кнез Иво од Семберије" у Бијељини вечерас је указано на значај очувања српског језика и ћирилице, који су снага духовности и националног идентитета Републике Српске и Срба гдје год да живе.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом благословио је скуп и указао на значај народног пјесника и гуслара који је свједочио српско духовно стваралаштво, указујући да се ово непроцјењиво културно благо ни под којим околностима не смије заборавити.


"Српски народ је претварао у пјевање све своје радости и туге, бол и патњу кроз историју, а наша дјеца данас, нажалост, скоро да нису чула за епске народне пјесме и косовски циклус, јер им се намеће страна култура и медијски се чак јавно омаложава све што је српско, па и све што је православно у посљедње вријеме", рекао је владика Хризостом.

Он је упозорио да се српска култура и духовност омаложава као ретроградна јер креатори новог свјетског поретка желе да новог човјека и културу заогрну глобалистичком европском, па и свјетком политиком.

"Свим силама намећу свима исту игру и музику, исте програме кроз које стварају човјека и народ по мјери коју су нам они одмјерили, што је страшно", рекао је владика Хризостом.

Он је указао на значај очувања српске епске културе и цивилизације, наспрам снажних покушаја наметања комплекса свему што је српско, национално и културно, као и свему што је православно.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић у обраћању на свечаности позвао је на очување српске традиције, историје и духовности, као и на афирмисање изузетно богате српске културне баштине.

Он је очување срског језика и ћирилице означио као један од најважнијих националних задатака.

"Морамо данас жустрије и истрајније да чувамо српски језик и величанствену ћирилицу у одбрани националног идентитета и славити књижевност у Срба чија је неслућена величина и значај далеко изван простора на којем живи српски народ", рекао је Малешевић.

Он је најавио да ће Влада Републике Српске и даље подржавати "Вишњићеве дане" као значајну културну и духовну манифестацију, али и као признање за вишедецински предан рад "Просвјете" у Бијељини.

У овогодишњој бесједи, књижевник Ранко Рисојевић говорио је о непролазном моралу народне пјесме, истичући да у свакој прилици до данас човјек треба да сачува чист образ и душу.

У програму Свечане академије учествовали су Српско црквено-пјевачко друштво "Србадија" и пјесници Јованка Стојчиновић Николић, Рајко Петров Ного, Зоран Костић и Ранко Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана