Све спремно за нову изложбу у Музеју Херцеговине

Ратомир Мијановић
Све спремно за нову изложбу у Музеју Херцеговине

Требиње - Музеј Херцеговине у Требињу ускоро би требало да добије природњачку изложбу у поткровљу, која би обогатила сталну поставку.

Посјетиоци музеја имају прилику да погледају одјељење археологије, етнологије, историјску збирку, умјетничку збирку Јована Дучића, меморијалну изложбу Атанасија Поповића, легат Милене Шотра, "Камени свет" - скулптуре Радована Ждрала. Осим тога, у припреми је и постављање сталне природњачке изложбе у поткровљу Музеја.

Зграда Музеја Херцеговине у посљедњих неколико мјесеци је реконструисана, а радове су финансирали Влада Републике Српске и УНЕСЦО. Претходно је уређена фасада, голубарник и сахат кула. Голубарник је једини сачувани аутентични објекат голубарске станице у БиХ, али је годинама био запуштен и пријетило му је урушавање.

- У голубарнику ће бити изложба етно-хране и пића, а посјетиоци ће на видео-записима моћи да погледају шта све могу посјетити у источној Херцеговини од културно-историјских споменика - истакла је Весељка Салатић, директор музеја.

У Музеју су током 2013. године одржане бројне изложбе слика, како у матичном објекту тако и у депадансу у Ушћу код Ластве.

- У идућем периоду циљ нам је да постепено, колико се може, санирамо унутрашњост музеја - рекла је Салатићева.

Умјетничко одјељење, у зависности од материјалних могућности, планира да уради рестаурацију и конзервацију слика у депоу, а нарочито поклон збирке сликара Милорада Ћоровића и Мирка Кујачића.

Експонати

У Музеју Херцеговине су рекли да је што прије потребно урадити рестаурацију и конзервацију таписерија из сталне поставке. Осим тога, редовно набављају експонате и то откупом, поклонима и теренским истраживањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана