Све спремно за наступ Стефана Миленковић, Слободана Тркуље и Бањалучке филхармоније

Миланка Митрић
Све спремно за наступ Стефана Миленковић, Слободана Тркуље и Бањалучке филхармоније

Бањалука - Бански двор, једна од најпознатијих и најљепших грађевина Бањалуке, културни центар и мјесто окупљања бројних умјетника и организовања културних догађаја, мјесто књижевности, музике и сликарства, добио је нови сјај.

Након неколико мјесеци завршена је реконструкција спољашњости овог објекта, а свечано представљање Банског двора у новом руху биће обиљежено вечерас концертом Стефана Миленковића и Слободана Тркуље уз пратњу Бањалучке филхармоније и паљењем амбијенталне расвјете.

На овај начин биће представљен и концепт “Супротности се привлаче” и озваничена предаја апликације Бањалуке за европску престоницу културе 2024. године.

- Спајајући само на први поглед неспојиво, Бањалука ће представити не само различите умјетнике и музичке жанрове, већ ће и “новим” Банским двором наставити да развија нове културне садржаје зацртане у стратегији развоја културе града, као јединственог документа у Босни и Херцеговини, насталог као резултат кандидатуре Бањалуке за европску престоницу културе - наведено је у саопштењу организатора.

Концерт ће почети у 21 час, на платоу испред Банског двора, а организује га град Бањалука и Фондација “Бањалука 2024”.

- Свјетски признате виртуозе класичне музике на виолини и модерне традиције на многобројним инструментима, Миленковића и Тркуљу, пратиће бањалучки симфоничари које ће чинити музичари из Бањалуке, Бихаћа и Јајца, три града који су се заједнички кандидовали и стреме престижној европској титули. Укупно 44 музичара Бањалучке филхармоније, распоређени на сцени у необичном омјеру 20:24, додатно ће нагласити жељу Бањалучана да за пет година њихов град буде овјенчан ласкавим насловом Европске престонице културе  - додали су организатори.

Осам мјесеци и нешто више од три милиона конвертибилних марака било је потребно са сређивање и уређење новог изгледа ове установе, којој је стари сјај враћен након 87 година. Прије фасаде реконструисан је кров и тиме је ријешен проблем прокишњавања. Столарија, као и она првобитна, урађена је од чамова дрвета, те побољшана термоизолационим стаклом. Узорци од староф малтера (девет узорака) узети су да би били издвојени дијелови оригиналне боје, а на основу постојећих фигура направљени су калупи за оне које већ постоје.

- Урађена је рестаурација 82 капитола, то су ови горњи дијелови стубова, 76 од вјештачког камена, шест од природног и сви су рађени са мотивима двоглавог орла. Урађена је и рестаурација свих улазних врата. У потпуности је урађена спољна столарија - објаснио је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Арт биоскоп

 

- Ово је важан предуслов да Бански двор заживи у пуном капацитету. Већ од 1. новембра бићемо богатији за нови простор, за културне намјене, а у питању је Арт биоскоп - нова камерна сцена Банског двора, која ће бити намијењена за приказ умјетничких и документарних филмова. То је трећа нова сцена у претходне двије-двије и по године - навео је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана