Све спремно за илузију театра

Александра Маџар
Све спремно за илузију театра

Бањалука - Припреме за 14. фестивал омладинских позоришта Републике Српске су у пуном јеку, а позоришна илузија уселиће се од 13. до 18. октобра у Бањалуку на позоришну сцену Дома омладине.

Фестивал је такмичарског карактера и сваке године се одржава у другом граду, који испуни услове, а кога именује Извршни одбор Асоцијације омладинских позоришта Републике Српске уз подршку чланица. Ове године домаћин фестивала и организатор је ДИС позориште младих из Бањалуке.

Потврдио је ово за "Глас Српске" директор ДИС театра Новица Богдановић и најавио квалитетан умјетнички програм.

- Своју креативност, стваралаштво и таленат кроз различите позоришне приче показаће Драмска сцена СПКД "Просвјета" из Вишеграда која ће се представити комадом "Чорба од канаринца" те омладинска сцена Градског позоришта "Јазавац" која ће извести "Исповијести генерације 19XX" - каже Богдановић. Глумачке креације показаће и домаћин, позориште ДИС кроз представу "Пут у Лилипут". Заљубљеници у театар имаће прилику да погледају и приче из Градског позоришта Мркоњић Град "Криво је море", као и "Породичне приче" Сцене "Маске" из Костајнице.

- Драмска сцена СПКД "Просвјета" Прњавор долази са представом "Женски разговори", док ће Бањалучко студентско позориште извести комад "Дванаест звјездица". Као гост манифестације представиће се Позориште младих ПАТОС из Смедерева представом "Секс, лажи и дивље гуске".

Селектор овогодишњег фестивала је позоришни редитељ мр Сунчица Милосављевић. Као и сваке године, посљедњег фестивалског дана биће проглашени најбољи.

Представе ће бити игране у Дому омладине, Градском позоришту "Јазавац" и Народном позоришту Републике Српске.

Улаз на све представе је слободан, уз услов да улазница буде набављена на вријеме.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске, а партнери град Бањалука, Одјељење за друштвене дјелатности, Дом омладине Бањалука и ДИС - Агенција за развој културе.

Школа глуме

- На Фестивалу се организује и школа глуме коју воде истакнути позоришни педагози, а обухвата едукацију из основних појмова драмске и позоришне културе, као и сазнања о менаџменту, маркетингу, продукцијским захватима и савременим токовима у позоришту - каже Новица Богдановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана