Све спремно за 11. седмицу Студија “Јазавац” у Бањалуци: Сценски празник креативности

Бранислав Предојевић
Све спремно за 11. седмицу Студија “Јазавац” у Бањалуци: Сценски празник креативности

БАЊАЛУКА - Седмица Студија “Јазавац”, 11. по реду, почиње сутра и трајаће до 20. јуна, а током овог периода одржаће се четрнаест јавних часова и пет премијерних представа које су спремили чланови Школе глуме и говора.

Оснивањем Студија 2010. године, у склопу Градског позоришта “Јазавац”, отворена су врата младим људима који воле позоришну умјетност и желе да уче, истражују и раде у овој области. Резултат њиховог рада су годишњи испити и представе у којима имају прилику да покажу свој рад, а по ријечима Љубише Савановића, глумца и једног од оснивача ГП “Јазавац”, циљ овог подухвата није стварање глумаца већ креативаца.

- Од 2010. године часове у нашем студију похађало је много младих, више од хиљаду њих и то не само из Бањалуке. Имали смо и дјеце из околних мјеста. Прве генерације које су прошле кроз Студио “Јазавац” сад су већ тридесетогодишњаци, који се баве разним пословима. Међу њима има глумаца, редитеља, драматурга, али и правника, љекара, новинара, маркетиншких стручњака, инжењера електротехнике. Студио “Јазавац” није ту да од дјеце прави глумце него да их учи да буду креативни, слободног духа, да спознају и цијене себе, али и друге - казао је Савановић за “Глас Српске”.

Са полазницима Школе глуме и говора Студија “Јазавац” као ментори и предавачи раде професионални глумци Велимир Бланић, Миљка Брђанин, Смиљана Маринковић, Владимир Ђорђевић, Наташа Иванчевић, Драгана Марић, Сенад Милановић, Сњежана Мишић, Наташа Перић и Белинда Стијак. Савановић каже да је у раду са најмлађим важно ко и шта ради, јер се резултати виде тек у будућности.

- Са дјецом у студију раде наше колеге за које сматрамо да су прије свега људи који могу да уче дјецу свему овоме, добри педагози. Што се Градског позоришта “Јазавац” тиче, рад у студију је најбитније улагање у будућност јер тамо одраста нова и образована позоришна публика, али и слободоумни млади људи - рекао је Савановић.

У Школи глуме и говора Студија “Јазавац” уче се основе глумачког заната у неколико фаза, по програму који је прилагођен узрасту полазника. Циљ је да се полазници кроз тај рад осјете сигурним на сцени и да тек онда, тако опуштени, почну да стварају добивши дозу креативности, сигурности, самоувјерености и слободе.

Савановић каже да програм, и поред проблема са којим се сусрећу не само они већ све установе културе, никад није био богатији и занимљивији.

- Имамо чак 19 програма и то 14 јавних часова и пет премијерних представа, током којих ће се представити 200 полазника студија. Оне су плод десетомјесечног рада полазника и ментора. Поред свих лијепих ствари које нам овај рад доноси, годинама кубуримо са простором јер имамо све више полазника, а самим тим и термина за рад, тако да тренутно, поред тога што од прикупљених чланарина плаћамо закуп за часове у СД “Обилићево”, закупљујемо још један простор, али и то нам је недовољно. Очекујемо помоћ  града Бањалука и већ смо у разговорима о том проблему - каже Савановић.

Он додаје да цијене сваку помоћ, али да је ово проблем који се мора рјешавати систематски док не буде касно.

- И поред тога што имамо толико младих људи, тешко је објаснити надлежнима колико је битно улагање у младе у култури и, иако смо подршку тражили на више страна, рад студија подржало је једино Министарство породице, омладине и спорта РС и то износом који нам је довољан за једномјесечну кирију, а чекамо да нам буде уплаћен од фебруара. Жао ми је што је тако, јер се финансира програм који на годишњем нивоу укључује рад са више од 200 младих. Послије ћемо се питати зашто одлазе и јесмо ли урадили све да их задржимо? Нисмо! Али, како год, ми нећемо одустати од студија јер тих десет дана кад се дјеца представљају на сцени ми имамо један празник, ерупцију младости, радости и љубави који су свијетла будућност нашег друштва - закључио је он.

Одговорност

Белинда Стијак, глумица Народног позоришта РС и редитељка, дужи низ година постиже сјајне резултате у раду са члановима Студија “Јазавац”.

- Осам година радим као предавач глуме у Студију “Јазавац”. Како вријеме пролази, осјећам све већу одговорност према дјеци јер је вријеме брзо и чудно и они се тешко у свему томе сналазе. Поносна сам када видим дјецу која су прошла кроз наш студио, на то у какве су културне, паметне и умне људе израсли - рекла је Стијакова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана