Све се мање чита у земљи Молијера

Мирна Пијетловић
Све се мање чита у земљи Молијера

Земља ангажованих интелектуалаца и шампион Нобелових награда за књижевност - има их 15 заједно са прошлогодишњим лауреатом Патриком Модијаном, Француска "чита све мање и мање", резултат је анкете "Французи и књига" коју су спровели институт "Ипсос" и Национални центар књиге (CNL), поводом Међународног сајма књига у Паризу.

- Постоји негативна динамика када је ријеч о читању књига. Сваки трећи Француз (33 одсто) каже да све мање чита, а тај проценат достиже 45 одсто у узрасној категорији од 15 до 24 године - констатовао је предсједник CNL-а Вансен Монаде.

Истакао је да је то забрињавајуће и да је "то је страшна констатација", додавши да свега 18 одсто Француза "чита све више књига".

Истраживање је показало да мушкарци углавном читају историјске књиге, а жене романе, док омладина више воли фантазију и научну фантастику. 

- Анкета први пут указује на разлике у жанровима између одраслих и младих - казао је предсједник CNL-а који сматра да треба "промовисати понуду која би била више у складу са очекивањима млађе читалачке популације". 

Француска, ипак, остаје "читалачка нација": 90 одсто Француза прочита барем једну књигу годишње, за разлику од 76 одсто Американаца.

Резултати истраживања које је 2014. спровео амерички Истраживачки центар "Пју" показали су, међутим, да Американци све више читају, док је у Француској тај тренд све негативнији. 
Већина Француза (72 одсто) каже да "нема времена за књигу", а 61 одсто да не могу да се посвете књизи јер читају нешто друго - штампу, блогове, мултимедијалне садржаје.

Французи слушају музику (87 одсто), гледају телевизију (84 одсто), слушају радио (74 одсто), сурфају интернетом (68 одсто), посјећују друштвене мреже (37 одсто), играју видео-игрице (27 одсто). 
- Поред свих ових активности, не преостаје много за књигу, чије читање захтијева вријеме - не може се купити једно поглавље! - прокоментарисао је предсједник париског Сајма књига Вансен Монтањ. 
Приходи од продаје књига су, такође, у константном паду од 2007, открива истраживање. Упитан шта у таквој ситуацији учинити, Монаде је рекао да треба покренути "велику кампању у корист читања, која би уједно била и кампања за јавно здравље".

Значај

Међународни сајам књига у Паризу је, по традицији, културни догађај највишег ранга. Без обзира на то што је увијек књига у питању, сваки сајам се одликује нечим посебним. Сајам увијек представља велику духовну свечаност на којој учествује више од 2.000 писаца и 1.200 издавача из великог броја земаља. На сајму се организују најразличитије манифестације за младе, које се крећу од музичких до позоришних и забавних. Задовољство је видјети малишане са раскриљеним књигама како читају док леже или сједе на поду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана